Han ser glad ut.
1 av 2
Stefan Löfven är statsminister och partiledare för socialdemokraterna. Foto: Jonas Ekströmer på TT.
Han har en lång lugg. Han är klädd i vit skjorta och kavaj.
2 av 2
Richard Jomshof sitter i riksdagen för partiet Sverigedemokraterna. Foto: Jessica Gow på TT.

Stefan Löfven får fortsätta som statsminister

"Löfven är en dålig statsminister", säger sverigedemokraten Richard Jomshof.
2:00 min

Klockan ett idag var det en viktig omröstning i riksdagen. Då fick politikerna rösta om Stefan Löfven ska få fortsätta som statsminister eller inte. De röstade för att han skulle få behålla sitt jobb.

Klicka om du vill läsa mer!

– Vi är inte nöjda med Stefan Löfven. Han är ingen bra statsminister för Sverige, säger sverigedemokraten Richard Jomshof.

Det var Sverigedemokraterna som krävde att få den här omröstningen i riksdagen idag. En sådan här omröstning kallas för misstroendeförklaring.

Stefan Löfen vann omröstningen
Alla de andra partierna tycker att Stefan Löfven borde få fortsätta som statsminister. Han får förstås stöd av sitt eget parti, Socialdemokraterna, och av Miljöpartiet som också ingår i hans regering.

Så de röstade för att behålla Stefan Löfven.

Men även Stefan Löfvens motståndare i Allianspartierna tycker att det är okej för Stefan Löfven att behålla makten. För Alliansen menar att Stefan Löfvens regering har stöd av fler politiker i riksdagen än vad de själva har.

Alliansens valde att inte rösta alls idag
Deras politiker röstade varken ja eller nej. På det sättet vill de visa att de inte gillar Stefan Löfvens politik, men att de ändå tycker att han har rätt att fortsätta styra Sverige.

Redan i förväg visste vi att det skulle bli så här och att Stefan Löfven skulle få behålla sitt jobb som statsministern.

Sverigedemokraterna ville visa sig tuffa
En som vet mycket om politik är Ekots journalist Tomas Ramberg. Han säger att även Sverigedemokraterna visste att de skulle förlora omröstningen, men att de ändå krävde en omröstning bara för att visa att de är tuffa mot regeringen:
– För sverigedemokraterna är det ju ett sätt att demonstrera sitt missnöje, säger Tomas Ramberg.

Sverigedemokraterna tycker att Alliansen är alldeles för försiktig mot regeringen. Så nu vill Sverigedemokraterna visa att de är det enda parti som verkligen kämpar hårt mot regeringen:
– De vill visa att Sverigedemokraterna är det enda verkliga oppositionspartiet, säger Tomas Ramberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".