Foto: AP.
1 av 2
Människor vid ett sönderbombat hus i Syrien. Foto: AP.
Civila i staden Beit Sahm söder om Damaskus. Foto: AP.
2 av 2
Människor i staden Beit Sahm söder om Syriens huvudstad Damaskus. Foto: AP.

Läkare i Syrien kan straffas när de hjälper skadade

I fyra har det varit krig mellan regeringens soldater och olika grupper i Syrien i Mellanöstern. Många som skadas i striderna behöver vård för att överleva. Men läkare och annan sjukvårdspersonal kan råka illa ut när de tar hand om dom skadade.

Klicka på texten för att läsa mer

För många som hjälper de skadade i kriget i Syrien är risken stor att själva råka illa ut. Det berättar den syriska läkaren Shami:
- Att vårda skadade är bland det farligaste du kan göra i Syrien nu. De som krigar vill att vi ska vägra att vårda deras fiender. Om de tror att vi har vårdat någon av deras fiender så kan vi i vårdpersonalen bli straffade för det, säger doktor Shami.

Tagits fast
Doktor Shami berättar om läkare som har dödats och om sjukhus som har attackerats. Det är fel tycker doktor Shami, eftersom läkarna har lovat att rädda livet på alla människor, oavsett vilka de är. Efter att Sveriges Radio hade träffat doktor Shami fortsatte han jobba som läkare i Syrien. Då togs han fast och nu har han låsts in i ett fängelse där.

Svenska Röda Korsets chef Ulrika Årehed Kågström var i Syrien förra veckan. Hon håller med om att de som jobbar med sjukvård där drabbas hårt i kriget:
- Sjukvården är enormt drabbad av konflikten. Ungefär en tredjedel av sjukvården finns kvar. Många sjukhus och kliniker har stängts ner och många läkare och sjukvårdspersonal har flytt och lämnat landet, säger Ulrika Årehed Kågström.

Kan torteras
Även organisationen Läkare utan gränser har berättat om hur sjukvårdare i Syrien drabbas. Om dom vårdar någon som anses som "fel" person, kan de låsas in i fängelse, bli plågade och torterade. Och även sjukvårdarnas familjer har hotats.

Ibland har soldater tagit över hela sjukhuset. Och det är inte bara regeringens soldater som gör så här, också andra krigande grupper har attackerat vårdpersonal.

Även hjälparbetare drabbas
Ulrika Årehed Kågström på Röda Korset berättar att också Röda Korsets egen personal har attackerats:
- Vi har själva drabbats med ett 40-tal medarbetare som har dödats i Syrien. De har dödats när de har gett hjälp som sjukvård, ambulansservice och första hjälpen.

- Kan du beskriva några situationer där vårdpersonal har hotats?

-Det kan vara hot för att man behandlar en patient som finns på en viss sida i konflikten. Man ska kunna ge hjälp och sjukvård oavsett vem patienten är och vilken sida han eller hon finns på, säger Ulrika Årehed Kågström på svenska Röda Korset till Sveriges Radio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".