Hon matar sig egen bebis.
Amelie Edlund en av ledarna i Tensta för "Svenska med baby". Foto: Anders H Olsson på Sveriges Radio.

Invandrare med bebisar träffas för att lära sig svenska

Så här kan det låta när föräldrarna träffas.
2:10 min

På flera håll i Stockholm träffas invandare med små bebisar för att snabbare och lättare lära sig det svenska språket. De här träffarna kallas för "Svenska med baby" och sprider sig nu i landet.

Klicka här om du vill läsa mer!

Träffarna startade i Stockholm men håller nu på att sprida sig till andra delar av landet. I Stockholms län finns de på 12 platser.

I till exempel Alby och Tensta utanför Stockholm bor det många som är invandrare och då kan det vara svårt dem att träffa andra som är bra på svenska. Därför kan då få gå på möten där de får chansen att prata svenska. Och de som kommer till träffarna har det gemensamt att de nyligen har fått barn.

Träffarna behövs
Anna Libietis jobbar med det här i Stockholm och hon säger att träffarna verkligen behövs.
– Det är väldigt många som kommer till oss för att träna språket som säger att de har väldigt svårt att göra det i sin vardag, särskilt när de är föräldralediga och är hemma med sina barn och inte har möjlighet att läsa SFI.

Många hinner inte studera svenska på någon skola när de har små barn. En annan förklaring till att det är svårt att lära sig svenska kan vara att många av mammorna saknar vänner och bekanta som kan bra svenska.

En av de som går på de här träffarna varje vecka är Nidje från Kina. Nu, när hon är hemma med dottern Lala, hinner hon inte studera svenska på SFI. 
– Det gör mig glad och mindre ensam att vara med på träffarna, säger Nidje.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".