Cecilia Uddén, Jemen
1 av 2
Sveriges Radios Mellanösternreporter Cecilia Uddén berättar om vad som händer i Jemen. Foto: Ekot/TT
Jemen
2 av 2
Huthi-rebellerna vaktar den gata som leder till presidentpalatset i Sanaa i Jemen. Foto: TT

Det är kaos efter strider i Jemen

"De vill inte ta över, de vill ha mer makt" säger vår reporter Cecilia Uddén
2:41 min

Gruppen houthi-rebellerna tog igår över presidentpalatset i landet Jemen som ligger på Arabiska halvön. Presidentens regering säger att det här är ett sätt för gruppen att försöka ta över makten i landet. Men gruppens ledare säger att de inte vill ta över landet, utan bara vill få vara med och bestämma mer. Samtidigt leder kaoset till nya faror.

Klicka på texten för att läsa mer

Sveriges Radio har en särskild reporter som bevakar Jemen. Det är utrikesreportern Cecilia Uddén. Hon säger att houthi-rebellerna nu har sagt att de inte försöker ta över landet:
- Rebellledaren höll ett TV-tal igår kväll där han sa att syftet inte var att avsätta presidenten. Utan det de vill är att tvinga presidenten till en maktdelning, säger Cecilia Uddén.

Vill vara med och bestämma
Houthi-rebellerna har funnits sedan 1990-talet. De säger att de slåss för de som är shiamuslimer. De tycker att shiamuslimerna har för lite makt i Jemen. För fyra månader sen, i september, lovade Jemens president att gå med på deras krav. Han sa att Houthi-rebellerna skulle få vara med och bestämma mer, berättar Cecilia Uddén:
- Det ledde till en överenskommelse om maktdelning, att Houthi-sidan skulle få ökat inflytande i Jemen, politiska reformer och så vidare, säger Cecilia Uddén.

Arga på presidenten
Fast Houthi-rebellerna tycker inte att presidenten har hållit sitt löfte. Därför har de fortsatt strida mot regeringens soldater. Den senaste veckan har Houthi-rebellerna tagit över allt mer i huvudstaden Sanaa. Bland annat tog de presidentens palats igår. Fast presidenten själv är i ett annat hus och verkar ha klarat sig. Cecilia Uddén har läst meddelanden från presidenten på Internetsidan Twitter:
- Det han skrev var att: "Situationen är utom kontroll. Jag vädjar till världen att hjälpa Jemen. Please help Jemen" skrev han, om det nu verkligen är han som skriver, säger Cecilia Uddén.

Oro för Al Qaida
Många i världen är väldigt oroade över att Houthi-rebellerna verkar ha besegrat Jemens regerings soldater. För det finns nämligen en annan grupp i Jemen som regeringen har kämpat hårt mot och det är Al Qaida. Al Qaida är fiender till både Houthi-rebellerna och Jemens president. Al Qaida har träningsläger för terrorister i Jemen och de har nyligen begått terrorbrott här i Europa:
- Al Qaida i Jemen brukar beskrivas av USA som den farligaste grenen av Al Qaida. Det var Al Qaida i Jemen som tog på sig terrordådet mot tidningen Charlie Hebdo i Paris och de har träningsläger i den södra delen av Jemen, berättar Cecilia Uddén.

Kan bli värre
Nu efter Houthi-rebellernas strider mot landets armé så är det många i världen som undrar vad som ska hända i Jemen. Kanske blir Al Qaida nu svårare att stoppa:
- Detta kaos som har uppstått i huvudstaden gör att regeringssidan inte längre kan bekämpa Al Qaida, säger Cecilia Uddén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".