Hon har mörk hudfärg och krulligt hår.
1 av 2
Det här är Khadra Seerar. Hon blev tvingad till könsstympning när hon var barn. Foto: Nils von Schoenberg på Sveriges Radio.

Läkare kan hjälpa kvinnor som har blivit könsstympade

"Det var hemskt att bli könsstympad", säger Khadra Seerar.
2:31 min

Kvinnlig könsstympning innebär att någon skär bort delar av kvinnans könsorgan, vaginan. Men läkare kan operera kvinnorna så att kroppen blir hel igen. Nu har en sådan operation för första gången gjorts här i Sverige.

Klicka om du vill läsa mer!

En av de kvinnor som har blivit könsstympade är Khadra Seerar. Hon har hemska minnen från det som hände:
– Jag var runt 7-8 år gammal. Det var i Afrika innan vi flyttade till Sverige. Många flickor stympades samtidigt. Jag minns hur de som var efter mig skrek.

Tradition i Afrika
Här i Sverige är det förbjudet med kvinnlig könsstympning. Men det finns vissa andra länder där det är tradition, bland annat i de afrikanska länderna Egypten, Etiopien och Somalia.

En könsstympning innebär att någon skär bort delar av kvinnans könsorgan, alltså vaginan. Vilka delar som skärs bort är olika. Ibland är det bara blygdläpparna och ibland också klitoris.

När de här delarna tas bort blir det svårare för kvinnan att få det riktigt skönt då hon har sex.

Läkare kan ibland laga de här skadorna
Den första läkaren i Sverige som har gjort det här är Hannes Sigurjónsson, som jobbar på Karolinska sjukhuset i Solna, utanför Stockholm.

Han säger att klitoris är en större del på kroppen än många tror. På utsidan ser klitoris bara ut som en liten knapp, men egentligen fortsätter klitoris långt in i kroppen. Därför går det att dra fram klitoris till slidan igen, säger han:
– Vid könsstympning skär man inte bort hela klitoris. Det är ett långt organ och det är bara främsta delen som skärs bort. Den djupare delen döljs under blygdbenet, säger Hannes Sigurjónsson.

Här i Sverige är det här en ny typ av operation
Hittills har bara en kvinna i Sverige blivit opererad. Men det finns många fler kvinnor som har sagt att de är intresserade och väntar på en operation.

Däremot har man gjort många fler sådana här operationer i Frankrike. Där har läkare lagat könsorganen på 5000 kvinnor.

För de allra flesta franska kvinnorna har det gått bra. Många säger också att det har blivit skönare att ha sex.

Det handlar om makt över kroppen
Den svenska kvinnan Khadra Seerar säger att många av hennes vänner vill göra den här operationen. Hon tycker att det är en viktig fråga och att det handlar om kvinnors rättigheter:
– För mig är det här en maktfråga. Jag har rätten till min kropp. Någon annan tog beslut om min kropp en gång i tiden. Men nu har jag rätten att återställa det som saknas, om det är det man vill, säger Khadrar Seerar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".