Blivande mjölkkor. Foto: Salam Abu-Iseifan
Det här är några kor i Dalarna. Foto: Salam Abu-Iseifan

En krona extra för mjölken ska hjälpa bönderna

"Det vanliga priset på mjölk är för billigt", säger butikschefen Lars Ocklind.
3:39 min

Just nu är det många bönder i Sverige som har ekonomiska problem. Det beror bland annat på att bönderna får mindre betalt för sin mjölk. Men det finns vissa mataffärer som trots det ändå har kvar ett högre mjölkpris för att hjälpa bönderna.

Klicka om du vill läsa mer!

En av de butikschefer som har ett högre mjölkprios är Lars Ocklind.
Han tycker att det vanliga priset på mjölk är alldeles för billigt:
– Det måste vara något fel när ingen reagerar på att man betalar hur mycket som helst för vatten på flaska. Det köper folk helt vilt och glatt och betalar dubbelt så mycket som man gör för en halv liter mjölk.

Lars Ocklind har sin butik i Åre i Jämtland. Han är orolig för att bönderna där tjänar för lite pengar.

Därför har han satt ett högre pris på vissa av mjölkpaketen i sin butik. Då kan kunderna välja att antingen köpa mjölk till det vanliga lägre priset eller så kan de välja att betala 1 krona extra.

De extra pengarna ska sedan gå till bönderna som bor i närheten:
– Vill man vara med och stödja mjölkbönderna i Åredalen i Jämtland då köper man enliters, för det är bara på enliters vi har det högre priset.

Stora företag påverkar priserna
Bönder som har kor brukar sälja sin mjölk till stora mejeriföretag, som till exempel Arla och Skånemejerier. De här stora företagen har sedan möjligheten att sätta sina priser. De bestämmer både hur mycket bönderna ska få betalt för varje liter mjölk och vad mjölken ska kosta att köpa in till butikerna.

Trots att mejerierna har sänkt sina priser väljer alltså vissa butikschefer att ändå ta ut ett högre pris:
-- Självklart ska vi behålla den här kronan på mjölken, säger Lars Ocklind.

Det finns flera förklaringar till varför mjölkbönderna har fått problem. Bland annat dricker svenskarna mindre mjölk än tidigare.

Bråk med Ryssland
Samtidigt blev det förra året svårare att sälja mjölk utomlands. För nu vägrar Ryssland att köpa mjölk från Sverige och andra EU-länder. Ryssarna köper inte heller någon ost eller andra saker som är gjorda av mjölk från EU.

Det beror på ett politiskt bråk mellan EU och Ryssland.

EU tycker att det var fel att ryska soldater anföll sitt grannlandet Ukraina förra året. Ryssarna tog halvön Krim från Ukraina. Även på andra håll i Ukraina finns det ryska soldater som krigar mot den ukrainska regeringen.

EU har straffat Ryssland på olika sätt, bland annat genom att vägra låna ut pengar till vissa ryska företag. Ryssarna hämnas genom att inte köpa mjölk från EU.)

Mejerierna vill locka med billig mjölk
Nu när det är omöjligt att sälja mjölk till Ryssland vill mejerierna sänka sina mjölkpriser att vi här i Sverige ska lockas att köpa mer mjölk.

En krona hit eller dit på mjölkpriset låter kanske ganska lite. Men för en bonde kan det betyda att bonden sammanlagt förlorar uppåt en miljon kronor per år.

Under de senaste 10 åren är det massor av svenska bönder som har slutat att ha kor, för att de inte har råd längre. När korna försvinner finns risken att det istället växer upp träd och buskar där det förut var hagar.

Tacksam för stödet
Som vi berättade finns det alltså vissa butiker som nu tar en krona extra för mjölken för att hjälpa bönderna. Det är bra, tycker bonden Catharina Engblom, som har en gård med kor i Hälsingland:
– Det är ett lovvärt initiativ. Skönt att folk bryr sig, säger Catharina Engblom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".