En kvinna i glasögon med kavaj och blus syns på bilden
Olivia Costea jobbar för det rumänska regeringskontoret. Foto: Martin Arvebro/Sveriges Radio

Romer får hjälp att åka hem

"Vi har gjort en plan för att hjälpa romerna" säger Olivia Costea
1:41 min

I folkgruppen romerna är det fortfarande flera som lever fattigt och har det svårt. Många av de som tigger pengar på gatorna är romer från södra Europa. Men i Blekinge får nu omkring 60 romer hjälp att komma hem igen till Rumänien i södra Europa.

Klicka här för att läsa mer!

Det är flera svenska hjälporganisationer, privatpersoner och det rumänska regeringskontoret i Blekinge som har samarbetat. De har samlat in vinterkläder, skor och pengar, så att flera rumäner nu kan åka hem.
- Grundat på deras önskemål, deras problematik som de har berättat att de har i hemlandet, har vi skaffat en plan, säger Olivia Costea från Sölvesborg som jobbar för det rumänska regeringskontoret i Kristianstad.

Rumänska staten betalar en del
Olivia Costea har även lyckats få den rumänska staten att betala vissa kostnader för romerna. De ska få sina el och värmekostnader betalda av staten i hemlandet under några månader. Rumänien ska även erbjuda två särskilda utbildningar.
- Det gäller först och främst grundkurs i personlig assistans och städare, säger Olivia Costea.

Romer som återvänder hem ska alltså kunna få en utbildning, för att städa eller hjälpa människor är sjuka.

Romer behandlas illa
Men här i Sverige pratas det mycket om att romer behandlas orättvist i i Rumänien. Så är det då säkert att de här personerna kommer att kunna få ett riktigt jobb, kommer rumänska familjer vill ha romer som arbetar för dem. Så här svarar Olivia Costea på den frågan.

- Det finns fördomar. Det kommer att ta tid och det är inte lätt, men jag är övertygad om att det kommer att funka, säger hon.

En av dem som har tackat ja till att resa tillbaka är Joan Ciurar. Joan berättar att han och hans fru Maria bestämt sig för att tacka ja till att åka hem. För i Rumänien har de tre barn, som är tio, sju och fyra år gamla. Och både Maria och Joan är mycket tacksamma för all hjälp de har fått här.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".