Den lila bussen är helt utblåst.
Bussen träffades av en granat och många av som skulle åka med den dog. Foto: Ryska tv-kanalen RU-RTR/AP/TT

Striderna fortsätter i Ukraina

"Vänner och släktingar har dödats i östra Ukraina" säger Igor Kovbasiuk
2:45 min

Sedan våren förra året har det varit krig i landet Ukraina i östra Europa. Upprorsmän där slåss mot soldater från Ukrainas regering. I går var det ett viktigt möte mellan de politiska ledarna i konflikten. På mötet kom de överens om att de skulle låta bli att använda sina farligaste vapen. Men ingen av dem har följt överenskommelsen och idag har striderna fortsatt. Bland annat har 13 personer dödats på en busshållplats idag.

Klicka på texten för att läsa mer

Igor Kovbasiuk bor här i Sverige men kommer från Ukraina. Han har har både släkt och vänner i östra Ukraina, där striderna är:
- Ja, jag vet några vänner och släktingar som är i östra Ukraina och jag vet några släktingar och vänner som har dött där, så det är mycket oroligt, säger Igor Kovbasiuk.

Dödades av en granat
Idag har minst 13 människor dödats i staden Donetsk i östra Ukraina. De var helt vanliga människor som stod och väntade vid en busshållplats imorse när en granat plötsligt slog ned där. När granaten sprängdes så dog de.

Upprorsmän har tagit över
Det är grupper som är emot Ukrainas regering som har tagit makten över Donetsk. De här upprorsmännen säger att det var regeringens soldater som sköt iväg granaten mot busshållplatsen. Men regeringen säger att det inte alls var de som sköt, utan motståndarna.

5000 människor har dött
Senast igår hade de politiska ledarna kommit överens om att båda sidor skulle ta bort sina tyngsta och farligaste vapen från striderna. Men än har de inte börjat följa den överenskommelsen. Sammanlagt dödades 34 personer i striderna i östra Ukraina bara igår. Organisationen OSSE har räknat ut att 5000 personer har dödats i landet sedan kriget började på våren förra året. Igor Kovbasiuk säger att det inte känns tryggt att vara i Ukraina som det är nu:
- Kanske kan jag åka tillbaka dit i framtiden om allt går bra, men just nu är det farligt, säger Igor Kovbasiuk.

Förlorat flygplats
Själv hoppas Igor Kovbasiuk att regeringens soldater ska få tillbaka makten och att det ska bli fred igen. Men de senaste dagarna har striderna i östra Ukraina blivit allt värre. Under väldigt lång tid har Ukrainas regeringssoldater vägrat att ge upp flygplatsen i Donetsk. I 242 dagar har de försvarat den mot sina motståndare och många ukrainare har känt sig stolta över soldaterna på flygplatsen som har setts som superhjältar. Men nu går det inte att försvara flygplatsen längre, säger Ukrainas regering. Bilder på flygplatsen visar att den är helt förstörd och full av dödade soldater. Många i Ukraina är ledsna över det, säger Igor Kovbasiuk:
- Det innebär att upprorsmännen har en mycket stark armé nu och vi kan inte vinna över dem. Det är en stor förlust för Ukrainas armé, så nu är många besvikna och ledsna, säger Igor Kovbasiuk till Klartext.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".