Carl Bildt står utanför regeringsflygplanet med några andra män. Foto TT
Carl Bildt vid regeringsflygplanet . Foto TT

En dödsdömd man räddades med den svenska regeringens flygplan

När politikern Carl Bildt var Sveriges utrikesminister hjälpte han en man att fly från Afghanistan. Mannen var dömd till döden i Afghanistan. Men i hemlighet smugglades han ut ur landet med det svenska regeringsplanet.

Klicka på texten för att läsa mer

Mannen som räddades var 25 år gammal och arbetade som journalist. Han kämpade för kvinnors rättigheter i Afghanistan. Men år 2007 togs han fast. En domstol sa att han hade begått ett brott mot religionen genom att skriva om kvinnors rättigheter. Domstolen bestämde att han skulle straffas med döden.

Planerat med Norge
En man som arbetade för vårt grannland Norges ambassadkontor hörde talas om fallet. Han pratade med Sveriges dåvarande utrikesminister Carl Bildt om fallet. Tillsammans planerade de att hjälpa den dödsdömda mannen att fly.

Smugglades ut
När Carl Bildt var på ett besök i Afghanistan lyckades hans norska kollega föra ut den dödsdömda mannen via Norges ambassad. Därifrån kördes han i hemlighet i en bil till den svenska regeringens eget flygplan. Hela tiden fanns risken att den afghanska polisen skulle undersöka bilen och upptäcka mannen. På flygplatsen lyckades mannen komma ombord på planet utan att någon såg. Sedan lyfte planet med Carl Bildt och den dödsdömda mannen ombord.

I flera år har Carl Bildt hållit det här hemligt. Han var orolig för att Afghanistans regering annars skulle bli arga på Sverige. Det är först nu när Sverige har en ny regeringe, och både Carl Bildt och hans norska kollega har fått andra jobb som Bildt har vågat berätta om saken.

Idag bor den afghanska mannen i ett annat land.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".