Han är klädd i traditionella arabiska kläder.
1 av 2
Det här är kung Abdullah. Foto: AP/TT.
salman vinkar. Han är klädd i traditionella arabiska kläder.
2 av 2
Abdullahs bror Salman har blivit Saudiarabiens nya kung. Foto: AP, Saudi Press Agency och TT

Saudiarabiens kung har dött

"Salman vill inte ha demokrati", säger reporter Cecilia Uddén.
4:19 min

Saudiarabiens kung Abdullah har dött. Han blev 90 år gammal. Hans lillebror Salman tar nu över som kung i landet. En som vet mycket om länderna i Mellanöstern är vår reporter Cecilia Uddén. Hon berättar att den nya kungen Salman vill bestämma det mesta själv.

Klicka om du vill läsa mer!

– Salman har sagt att man inte kan införa demokrati i Saudiarabien. För han sa att det skulle innebära att varje klan bildar ett parti, berättar Cecilia Uddén.

Salman tycker alltså att det vore fel om folket fick påverka landets politik. För han säger att klanerna, alltså släkten, betyder väldigt mycket i Saudiarabien och om det skulle bli demokrati så skulle många bara rösta på sina egna släktingar.

Redan idag är det så att vem man är släkt med spelar stor roll. För det mesta i landet bestäms av kungen och kungens stora släkt. Det brukar vara kungens släktingar som får viktiga jobb i regeringen och på olika myndigheter.

Religionen är viktig i Saudiarabien
Kungarna i Saudiarabien har också haft ett nära samarbete med en religiös grupp som kallas wahhabiter eller salafister. Den här gruppen säger att de vill återgå till en äldre form av den muslimska religionen, som de tror att det var på profeten Muhammeds tid.

De wahhabitiska prästerna och kungasläkten vill att landet styrs med stränga religiösa regler. Bland annat kan den som har haft sex med någon utan att vara gift bli dödad som straff. De här lagarna förbjuder också kvinnor att köra bil och att arbeta.

Bara små förändringar av lagarna
Den gamla kungen Abdullah ville behålla de flesta av de religiösa lagarna. Men han kunde tänka sig att göra en del mindre förändringar. Bland annat tillät Abdullah att kvinnor började jobba, men det gällde bara på några få arbetsplatser, berättar Cecilia Uddén:
– Kvinnor har fått rätt att jobba i butiker som säljer damunderkläder. Det har setts som ett framsteg. Hade det varit upp till honom så är det mycket möjligt att kvinnor också hade fått rätt att köra bil. Men han motarbetades av ett mycket konservativt prästerskap.

Kanske ville Abdullah egentligen ha större förändringar än vad prästerna gick med på.

Igår dog alltså Abdullah och hans yngre bror Salman har nu blivit ny kung i Saudiarabien. Salman verkar vara mer gammaldags och han var tveksam till de förändringar som den förra kungen gjorde:
– Han har uttryckt oro över att reformerna kanske har gått lite för snabbt, säger Cecilia Uddén.

En känd bloggare blir piskad
Den som kritiserar kungen eller prästerna i Saudiarabien kan straffas mycket hårt. En som har råkat ut för det är bloggaren Raif Badawi. Han skrev på Internet att människor borde få skriva och säga vad de vill om religionen. Som straff för det dömdes han till 10 års fängelse och att bli piskad med 1000 slag.

Många är kritiska mot de hårda lagarna i Saudiarabien. 

Trots det har Saudiarabien ett nära samarbete med politiska ledare i både USA och Europa. För Saudiarabien har lovat att kämpa mot olika muslimska terroristgrupper, som exempelvis al-Qaida.

Grannländerna kan påverkas
Saudiarabien är ett land som har ett starkt militärt försvar med moderna vapen och landet är väldigt rikt, eftersom de pumpar upp olja ur marken och säljer utomlands.

Saudiarabien försöker att påverka politiken även i sina grannländer. De är till exempel oroliga för att shiamuslimerna ska få mer makt i Mellanöstern. Saudiarabiens ledare menar att shiamuslimerna har fel tolkning av religionen och de tror att shiamuslimerna kanske hotar deras egen makt.

Den gamla kungen Abdullah var särskilt orolig över att det shiamuslimska landet Iran skulle få mer makt i Mellanösterm.

Nu när Saudiarabien har bytt kung undrar många vilken politik som den nya kungen Salman kommer att ha mot grannländerna:
– Det leder till ökad oro i en region som plågas av blodiga krig och uppror. Nu senast var det i landet Jemen, där presidenten avgick igår kväll, säger Cecilia Uddén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".