Greklands premiärminister Antonis Samaras. Foto: Thanassis Stavrakis/TT.
1 av 3
Greklands nuvarande statsminister Antonis Samaras. Foto: Thanassis Stavrakis/TT.
Syrizas partiledare Alexis Tsipras. Foto: Petros Giannakouris/AP.
2 av 3
Syrizas partiledare Alexis Tsipras kan vinna valet. Foto: Petros Giannakouris/AP.
Väggarna är av vit marmor och taket är av glas.
3 av 3
Så här ser det ut inne i Greklands riksdag. Foto: AP/TT.

På söndag är det val i Grekland

"Människor lider bara", säger Talia i Grekland
3:17 min

På söndag är det ett extra val i Grekland. Då ska folket där välja politiker till riksdagen. Och det här är ett val som är viktigt både för grekerna och för resten av Europa.

Klicka här om du vill läsa mer

Sedan år 2007 har den grekiska staten haft nästan helt slut på pengar. Landet har haft så svåra ekonomiska problem att staten har tvingats låna mycket pengar av bland annat andra EU-länder. Samtidigt har EU krävt att den grekiska staten ska minska sina kostnader. Därför har många statligt anställda tvingats sluta sina jobb, en del har fått sänkt lön och grekiska pensionärer har fått mindre pengar.

Trots besparingarna och trots att Grekland har sluppit att betala en del av sina skulder så är Greklands skuld nu större än var den var när krisen började år 2007. Skulden är så stor som 3000 miljarder svenska kronor. 

Många greker är fattiga
Skulden har gjort att många greker har det väldigt svårt, arbetslösheten är hög, sjukvården fungerar dåligt, många är fattiga och allt fler greker tar livet livet av sig. Många greker har även tröttnat på att EU bestämmer så mycket om hur landet ska styras.

Två partier kämpar om makten
Valet nu på söndag står mellan två starka politiker från olika partier. I dag är det ett borgerligt parti, Ny Demokrati, som har makten och det är Antonios Samaras som är statsminister. Han har suttit i riksdagen sedan 1977 och är en erfaren politiker.

Partiet som leder just nu är vänsterpartiet Syriza med den 40-årige ledaren Alexis Tsipras. Om han vinner valet så lovar han att lönerna och pensionerna ska höjas. Han tycker också att Grekland borde slippa att betala en del av sina skulder så han vill prata med andra EU-ledare om det.

Vem som vinner
Enligt nya siffror så verkar det som att de flesta greker vill att Syriza vinner valet, för de vill hellre att politikerna satsar på Grekland än sparar.

Om det blir så att Syriza vinner valet, slutar spara och vägrar betala en del av sina skulder så är risken stor att de blir osams med de andra EU-länderna som har lånat ut pengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".