Språkcafé i Falun. Foto: Sveriges Radio
1 av 2
Språkcafé i Falun. Foto: Sveriges radio
Janina Bengsdotter är iniatvtagare till Ett falun för alla som arrangerar fikaträffarna. Foto: Sveriges Radio
2 av 2
Janina Bengsdotter är iniatvtagare till Ett falun för alla som arrangerar fikaträffarna. Foto: Sveriges Radio

Nya och gamla svenskar möts på språkcafé

Hör Giovana och Janina på språkcaféet i Falun
1:15 min

I staden Falun i Dalarna har det startats ett språkcafé. Dit kan personer som har flyttat till Sverige från andra länder komma och fika tillsammans med svensktalande. På det sättet kan man både lära sig språket och träffa nya vänner:

Klicka på texten för att läsa mer

En av de som har kommit till språkcaféet är Giovana Luchesi. Hon och hennes man flyttade hit från landet Brasilien i Sydamerika för ett år sen:
- Vi kommer hit för att vi behöver träffa kompisar och prata svenska språket. Det här är bra för att förstå kulturen, och hur livet i Sverige är, säger Giovana Luchesi.

Det är föreningen "Ett Falun för alla" som ordnar träffarna med språkcaféet. De arbetar mot främlingsfientlighet och vill att nya och gamla svenskar ska lära känna varann. Och träffarna ger mycket, tycker Janina Bengtsdotter, som var med och startade språkträffarna:
- Det här vidgar ju mitt perspektiv också. Jag får mer kunskap om andra kulturer, får lära mig mycket, och ja, helt enkelt nya vänner, säger Janina Bengtsdotter till Sveriges Radio Dalarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".