Han håller upp båda armarna i luften och ser glad ut.
Syrizas partiledare Alexis Tsipras vinkar till sina anhängare efter segern. Foto: AP/TT.

Syriza vann valet i Grekland

"Jag är glad att vi byter regering", säger greken Despina Kostopoulou.
4:04 min

Politiken i Grekland handlar mycket om hur deras ekonomiska kris ska lösas. Den förra regeringen sänkte löner och höjde skatter för att spara pengar. Men partiet Syriza tycker att besparingarna var för tuffa. Nu har de flesta i Grekland röstat på Syriza.

Klicka om du vill läsa mer!

– Jag mår toppen i dag! Jag är jättetrött, men det tänker jag inte på. Det enda jag tänker på är att det nu ska bli bra förändringar i Grekland, säger den här kvinnan Despina Kostopoulou.

Arbetslös städerska
Despina Kostopoulou jobbade förut som städare på ett kontor som tillhörde regeringen. Men när den förra regeringen skulle spara pengar så tvingade de många statligt anställda att sluta sina jobb.

En av dem som då blev arbetslösa var Despina Kostopoulou.

Eftersom hon är missnöjd med den gamla regeringen röstade hon på Syriza. Det var det partiet som fick flest röster i valet igår. Därför ska deras partiledare Alexis Tsipras få bli Greklands nya statsminister och bilda en ny regering.

Despina Kostopoulou hoppas att den nya regeringen ska ge tillbaka jobbet som städare till henne:
– Jag hoppas att Alexis Tsipras ska höra av sig snart, säger Despina Kostopoulou.

Regeringen ljög om pengarna
De politiker som hade makten i Grekland för flera år sedan skötte landets ekonomi på ett dåligt sätt. Staten betalade ut mer pengar i löner, bidrag och pensioner än vad de egentligen hade råd med.

Samtidigt ljög den grekiska regeringen för EU och påstod att ekonomin vara mycket bättre än den var i verkligheten. Det var först år 2010 som det blev känt att den grekiska staten nästan hade slut på pengar.

Grekland fick låna av EU
För att rädda ekonomin har Grekland fått hjälp från andra EU-länder och från Världsbanken, IMF.
Grekland har fått låna väldigt mycket pengar från EU och Världsbanken. Men samtidigt fick den grekiska regeringen lova att sänka statens kostnader.

De politiker som har styrt Grekland de senaste åren har försökt hålla det här löftet. De har tvingat en del statligt anställda att sluta sina jobb och andra har fått sänkta löner. Det har också blivit mindre pengar i bidrag och mindre pengar till pensionärerna.

Samtidigt har regeringen höjt skatterna för att få in mer pengar till staten.

Men trots alla besparingar är ekonomin fortfarande väldigt dålig i Grekland. Många har tröttnat på den gamla regeringen och istället röstat på Syriza. Därför vann Syriza valet.

Slut på besparingar i Grekland
Syriza lovar att det nu ska vara slut på tuffa besparingar och istället vill de höja lönerna och satsa pengar. Syrizas partiledare tycker också att Grekland borde slippa att betala en del av sina skulder till EU och Världsbanken.

Det här kravet oroar många politiska ledare i de EU-länder som har lånat ut pengar till Grekland.

Dessutom finns det ju också andra EU-länder med dålig ekonomi som har lånat pengar av EU och Världsbanken. Så när Grekland kräver att slippa en del av sina skulder kanske även andra EU-länder i kris vill göra likadant.

Då blir det osäkert vilka regler och löften som egentligen ska gälla i europeisk ekonomi. Det säger ekonomi-experten Anna Fällender på Swedbanken:
– Om Portugal skulle vara näst på tur att vägra betala sina skulder. Då kan man se en risk för att det inte går att lita på de villkor EU-länderna ställer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".