Islandshästen Ödlingur Foto: Anna-Karin Ferm
1 av 2
Islandshästen Ödlingur begravdes på sin ägares mark efter att ha somnat in i hagen. Foto: Anna-Karin Ferm
Maskrosor på en äng. Foto: Johan Nilsson/TT
2 av 2
Maskrosor på en äng. Nu är hästen Ödlingur begravd på sin äng bland maskrosorna. Foto: Johan Nilsson/TT

Nu blir det enklare att begrava hästar

" Det är bra att det blir enklare" säger hästägaren Kalle Zerpe
2:05 min

Det kan vara krångligt när en häst dör och den ska begravas. Idag är det så att den som äger hästen först måste be om lov hos olika myndigheter för att få begrava hästen. Men det kan ta lång tid innan myndigheten säger ja till hästbegravningen. Därför ska reglerna nu ändras.

Klicka på texten för att läsa mer

En av de som har varit med om att begrava en häst är Kalle Zerpe i Gävle. Han tycker att det är bra att reglerna nu ändras:
- Det är väl bra att det blir enklare. Att det kan gå snabbare, just om man hamnar i det där att det är helg, för när vår gamla fina valack Ödlingur gick bort var det fredag och då var det ju kört med tillståndet från länsstyrelsen. Det var ju lite jobbigt för då fick han ju ligga över hela helgen. Men på måndagen fick vi snabbt ett tillstånd så att vi kunde begrava honom då, berättar Kalle Zerpe.

Tog flera dagar
Familjen Zerpes häst Ödlingur var gammal. En dag när Ödlingur var ute på ängen så la han sig ned på marken. Han somnade in och dog där bland maskrosorna. Därför ville Kalle Zerpe och hans familj att Ödlingur skulle få begravas på ängen där han tyckte om att vara. Men det tog tid innan myndigheterna sa ja till begravningen. För först måste de fråga om lov hos både sin kommun och myndigheten länsstyrelsen.

Ska bli enklare
En annan myndighet, Jordbruksverket, vill nu ändra på reglerna så att det ska bli enklare för hästägare att få begrava sina djur. Jordbruksverket har bestämt att från och med den 1:a februari ska hästägarna slippa att fråga länsstyrelsen om lov. Istället behöver de nu bara prata med kommunen som de bor i för att få begrava hästen. Då kan det gå snabbare.

Få tid till annat
Maria Edlén jobbar med att besluta om hästbegravningar på Länsstyrelsen Gävleborg.Hon tycker att det är bra att reglerna ändras, både för hästägarna, men också för länsstyrelsen, som nu får mer tid till andra saker:
- Fördelarna är ju framförallt för dem som ansöker, att det ska vara enklare, de ska bara behöva ha kontakt med kommunen. Så det är ju den största fördelen. Vi behöver inte lägga handläggningstid heller så vi får resurser till annat, så det är en förenkling för alla skulle jag säga, säger Maria Edlén på Länsstyrelsen Gävleborg till Sveriges Radio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".