Plastband hade satts upp framför dörren. Där fanns också en lapp.
Så här såg det ut i morse framför dörren till radiohuset i Falun i Dalarna.

Nazister hotade vårt radiohus i Falun

Nazisterna hade satt upp band framför dörren till radiohuset i Falun. Härifrån sänder både vi på Klartext och journalisterna på P4 Dalarna. Nazisterna skrev på en lapp "Svenska folket vill inte veta av något gnäll om döda judar idag". Nazisterna vill alltså stoppa journalister från att berätta om det som hände under Andra världskriget.

Klicka om du vill läsa mer!

Nazisterna har också satt upp plastband framför andra kontor där det jobbar journalister. I Stockholm har de också satt upp sina plastband vid Kärrtorps gymnasium, Stadshuset och vid vägen till Nynäshamn.

Nazisterna har tidigare klottrat hakkors på Kärrtorps gymnasium. Dessutom var det i stadsdelen Kärrtorp som nazister attackerade demonstranter i december år 2013.

Nazisterna mördade 6 miljoner judar
Under Andra världskriget, år 1939 till 1945,, mördade nazisterna massor av människor. Bland annat mördade de omkring 6 miljoner från det judiska folket. Dessutom mördades många från det romska folket och en del mördades bara för att de var homosexuella.

En del som nazisterna mördade blev skjutna direkt. Andra fördes till stora läger där de låstes in och dödades senare. Ett av de mest kända koncentrationslägren var Auschwitz, som ligger i det som idag är landet Polen.

Förintelsens minnesdag
Idag är det exakt 70 år sedan fångarna i Auschwitz blev fria. Soldater från landet Sovjetunionen kom och släppte ut fångarna.

Den 27 januari har sedan blivit Förintelsens minnesdag, då många tänker tillbaka på det hemska som hände. Nazisterna vill inte att journalister ska berätta om det här, men det tänker vi göra ändå. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".