Carolina Nilsson, Ung vänster.
1 av 2
Carolina Nilsson är med i Ung vänster. Det är Vänsterpartiets ungdomsförbund. Foto: Sara Cosar/Sveriges Radio
Plastband med nazistisk propaganda satt upp utanför Kärrtorps gymnaisum på måndagskvällen. Foto: Karolina Nilsson/privat bild
2 av 2
Plastband med nazistisk propaganda satt utanför Kärrtorps gymnasium på måndagskvällen. Foto: Karolina Nilsson/privat bild
Nazister hotade Kärrtorps gymnasium

Ikväll blir det en protest i Kärrtorp mot nazismen

"Jag såg nazisternas avspärrning", säger Carolina Nilsson i Kärrtorp.
3:00 min

Nazister hade satt upp plastband utanför Kärrtorps gymnasium i Stockholm. På det sättet ville nazisterna visa att de finns och att de hotar skolan. Men ikväll ska det bli en protest i Kärrtorp mot nazisterna.

Klicka om du vill läsa mer!

En av dem som bor i Kärrtorp är Carolina Nilsson.
– Jag var på väg hem och gick förbi Kärrtorps gymnasium. Jag såg att det var avspärrat. Då trodde jag först att det var en polisavspänning, säger Carolina Nilsson.

De plastband som nazisterna satte upp ser ut ungefär som de band polisen brukar sätta upp för att stänga av en plats. Men på banden stod det istället namnen på en nazistisk grupp:
– När jag kollade en gång till såg jag att det var SMR och deras hemsida Nordfront, säger Carolina Nilsson.

Nazist-attacken år 2013
Kärrtorp är en del av Stockholm som redan tidigare har hotats av nazister. De har klottrat sina hakkors-symboler på gymnasieskolan där och i december år 2013 attackerade nazister också personer som demonstrerade i Kärrtorps centrum.

De som demonstrerade ville visa att alla människor är lika mycket värda. Men det tycker inte nazisterna, för de hatar invandrare, judar, romer och andra folkgrupper.

Därför slog de demonstranterna med käppar och sköt fyrverkerier mot människor. Flera personer skadades i bråket.

Kärleks-protest i Kärrtorp
Carolina Nilsson tycker att det är otäckt att Kärrtorps gymnasium hotas av nazister igen:
– Det var jobbigt för jag gick själv på skolan när nazist-attackerna började. Det har varit lugnt ganska länge nu, men att hoten kommer igen är förfärligt.

Carolina Nilsson är med i Vänsterpartiets ungdomsförbund. De vill nu återigen protestera mot nazisterna:
– Ikväll ska vi kärleksbomba, som det heter. Vi ska gå till Kärrtorps gymnasium och sätta upp lappar, hjärtan och blommor. Vi ska visa att det finns folk i det här området som är emot nazism och rasism, säger Carolina Nilsson.

Nazisterna har också satt upp sina plastband på flera andra platser i Stockholm, bland annat vid vägen till Nynäshamn och vid Stadshuset där kommun-politikerna i Stockholm har sina kontor.

Hotade journalister
På samma sätt har nazisterna hotat olika kontor där journalister jobbar. Så var det till exempel vid radiohuset i Falun i Dalarna. Det är där vi på Klartext jobbar.

Utanför dörren var det en lapp där det stod: "Svenska folket vill inte veta av något gnäll om döda judar idag".  Nazisterna vill alltså stoppa journalister från att berätta om det som hände under Andra världskriget, då nazisterna mördade 6 miljoner judar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".