Ingången till Auschwitz, ett av nazisternas många dödsläger. Foto: Vincent Dahlbäck.
1 av 2
Ingången till Auschwitz, ett av nazisternas många dödsläger. Foto: Vincent Dahlbäck.
Foto: Jockel Finck/TT
2 av 2
Arbete ger frihet står det på tyska vid ingången till Auschwitz. Foto: Jockel Finck/TT

Den judiska flickan Hania gömdes i en källare för att överleva

"Barnen var de första som mördades i Auschwitz" säger Hania Rosenberg
3:20 min

Idag är det Förintelsens minnesdag. Den här dagen för exakt 70 år sedan befriades koncentrationslägret Auschwitz i Polen. Det var ett läger där nazisterna dödade judar. En av alla de judar som nazisterna ville skicka till Auschwitz var den lilla flickan Hania Rosenberg. Men Hanias mamma lyckades gömma henne.

Klicka på texten för att läsa mer:

Idag bor Hania Rosenberg i Sverige. Hon berättar att hon överlevde tack vare att hennes mamma ordnade så att hon i hemlighet fick bo hos en polsk familj:
- Det var ju väldigt farligt för alla barn i Auschwitz. Vi visste redan att barnen var de första som skulle mördas där. Så min mamma planerade in att jag inte skulle vara med i transporten som gick till Auschwitz. Och att jag överlevde berodde på att en polsk familj vågade ta emot mig, säger Hania Rosenberg.

En granne såg
Det var år 1943 som Hania kom till den polska familjen. Det första året bodde hon i samma hus som de andra i familjen. Men det var förbjudet att gömma judar och efter att en granne sett Hania fick familjen gömma henne:
- Då gömde familjen mig i källaren och där fick jag tillbringa ett och ett halvt år till den 27 januari 1945, säger Hania. När hon var gömd i källaren längtade hon efter sin mamma, och hon visste inte om hon skulle få komma ut igen:
- Jag hoppades att mamma skulle komma och hämta mig, eller att någon skulle hämta mig, men jag visste inte hur det skulle bli, säger Hania Rosenberg.

Ville döda alla judar
Det var nazisterna i Tyskland som hade bestämt att alla judar skulle mördas. Judar från olika delar av Europa skickades till stora läger. Hanias mamma och pappa kom till lägret Auschwitz. Över ingången dit stod det skrivet att "arbete ger frihet", men det var en lögn. Det spelade ingen roll hur hårt fångarna jobbade, istället för att släppas fria blev de mördade i lägret. Och nazisternas plan var att utrota alla judar.

Livsfarligt att hjälpa judar
De som gömde judar kunde själva bli dödade, därför var det livsfarligt för den polska familjen som gömde Hania, ifall någon skulle få syn henne:
 - Det var därför det var viktigt att jag försvann utom synhåll för grannarna, det var därför jag hamnade i den där potatiskällaren, säger Hania Rosenberg.

Blev svårt sjuk
Den 27 januari för exakt 70 år sedan befriades Auschwitz och de fångar som fortfarande levde fick komma ut. Då förstod den polska familjen också att det var säkert för Hania att komma ut ur källaren. Fast Hania blev svårt sjuk. Och det var brist på vård och mediciner efter kriget. För att kunna få vård och medicin fick hon komma till en organisation för föräldralösa barn.

Mamman levde
Hanias pappa hade mördats i Auschwitz, men mamman hade överlevt och fick hjälp att komma till Sverige. Genom organisationen Röda Korset i Sverige kunde Hanias mamma senare hitta sin flicka i Polen:
- Så genom Röda Korset skickade mamma meddelande från Stockholm till Polen att: Där lämnade jag min flicka, var är hon nu? Och de hittade mig. På det sättet kom jag till Sverige år 1946 och träffade min mamma, berättar Hania Rosenberg.

Ser familjen som hjältar
Hania och hennes mamma fick leva tillsammans igen. Och det var den modiga polska familjen som gömde henne som räddade hennes liv, säger hon:
- Det heroiska i den här historien det var att den polska familjen kunde ta emot mig, med risk för att hela familjen kunde bli skjutna om dom upptäcktes, säger Hania Rosenberg till Sveriges Television.

Utbildningsradion har också intervjuat Hania Rosenberg. Du kan se deras intervju med henne och fler överlevare om du klickar på länken här nedanför:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".