Alexander Majorov snurrar runt.
1 av 5
Alexander Majorov tävlade idag. Men han ramlade. Foto: TT.
Han hoppar upp i luften.
2 av 5
Alexander Majorov är född i Ryssland, men har bott nästan hela sitt liv i Sverige. Foto: TT.
Båda systrarna är blonda och båda har vita kläder.
3 av 5
Till vänster står Viktoria Helgesson och till höger hennes syster Joshi Helgesson. Båda tävlar i konståkning. Foto: TT.
Hon hoppar och sträcker ut ett ben.
4 av 5
Så här såg det ut när Viktoria Helgesson åkte en tävling förra året. Foto: TT.
Mannen lyfter upp kvinnan.
5 av 5
I konståkning åker man ibland själv. Ibland är det en man och en kvinna som åker tillsammans. Foto: TT.

Konståknings-EM började dåligt för Sverige

"Jag vill se nya grejer i tävlingen", säger 14-åriga Alessia Hägg.
2:34 min

Idag börjar Europeiska mästerskapen i konståkning. Då ska personer från hela Europa tävla i att åka skridskor på ett vackert sätt. Men svensken Alexander Majorov ramlade på isen idag. I år hålls Konståknings-EM på Globens arena i Stockholm.

Klicka om du vill läsa mer!

En av dem som ska till Globen och titta är 14-åriga Alessia Hägg.
– Jag hoppas att man får se lite nya grejer. Nya hopp och nya piruettpositioner, säger Alessia Hägg.

En dans på skridskor
När konståkarna kommer ut på isen ser det nästan ut som en dans. De åker i takt till musiken, snurrar runt och gör höga hopp.

Sedan får de poäng av domarna. De ska bedöma om åkarna lyckas göra svåra hopp och rörelser. Men det handlar också mycket om känsla och skönhet för att få höga poäng, säger Alessia Hägg:
– Man ska spela ut och visa känslor till musiken. Ibland kan det vara så med vissa åkare att de bara åker, utan att publiken får någon känsla av åkaren. Det är känslor som behövs.

Alessia Hägg tränar själv konståkning. Hon är bland de bästa åkarna i Sverige för sin åldersgrupp, men hon är för ung för att tävla mot de vuxna. Nu den här veckan ska hon sitta i publiken och titta på Europeiska mästerskapen i Globen i Stockholm.

Dåligt för Sverige
De åkare som har störst chans att vinna är åkare från Ryssland och Spanien, tror experterna. Tävlingarna idag började dåligt för Sverige. Den svenske åkaren Alexander Majorov föll på isen och fick dåliga poäng.

De två bästa svenskarna är systrarna Viktoria och Joshi Helgesson. Men deras chanser att vinna är väldigt små. Ändå är det viktigt hur det går för svenskarna i tävlingen, säger Alessia Hägg:
– Jag hoppas att de kan ta sig till topp 10. Det tror jag att de kommer att göra. Då får vi även två platser till EM nästa år. Så det vore bra.

Följ tävlingarna
Europamästerskapen pågår fram till och med söndag. Du kan följa tävlingarna på Radiosportens hemsida eller lyssna på radion när det är Sportextra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".