En äldre kvinna med rollator går i en korridor på ett äldreboende.
1 av 2
En äldre kvinna med rollator går i en korridor på ett äldreboende. Foto: Jessica Gow/TT
Sex timmars arbetsdag testas på ett äldreboende i Göteborg Foto: (arkivbild)
2 av 2
Sex timmars arbetsdag testas på ett äldreboende i Göteborg Foto: (arkivbild)

Personal på ett äldreboende ska få testa 6 timmars arbetsdag

" Vi är trötta" säger undersköterskan Carina Dahl som vårdar äldre i Göteborg
2:59 min

Nu på måndag startar ett test med arbetstiden på ett äldreboende i Göteborg. Personalen som jobbar med att sköta om de gamla ska få prova på att jobba kortare dagar, men ändå få ha kvar samma lön. För politikerna tror att de anställda ska må bättre och hålla sig friskare då.

Klicka på texten för att läsa mer

- Nu kommer jag med lite mat här, ropar undersköterskan Carina Dahl till en av de äldre som bor på Svartedalens äldreboende i Göteborg. I snart 30 år har Carina Dahl jobbat som undersköterska. Hon vårdar de gamla, städar åt dem, hjälper dem att tvätta sig, ger dem mediciner och mat.

Trött och slutkörd
Det är ett slitsamt arbete med mycket att göra och jobbiga arbetstider, tycker Carina Dahl. Personalen jobbar sena kvällar, tidiga mornar och varannan helg. Carina berättar att hon ofta känner sig så trött och slutkörd att hon inte orkar göra något roligt då hon kommer hem:
- När det är fredag, folk pratar ju om fredagsmys...Men vem orkar med mys. Vi skojar ibland med varandra här och säger "kan vi ta färdtjänst hem" - vi är trötta, berättar Carina Dahl. En billig taxiresa hem från jobbet vore skönt skojar hon och hennes arbetskamrater.

Färre timmar
Nästa vecka, i februari, startar ett försök med ett nytt arbetsschema. Då ska de anställda få börja arbeta 6-timmarspass, istället för 8 timmar som nu. Trots att de då ska arbeta mindre tid ska de ändå få lika mycket pengar i lön som tidigare. Politikerna som styr i Göteborg tror att det här kan hjälpa personalen att orka mer på jobbet och hålla sig friskare. Men det nya schemat ska bara vara ett test under ett år. Genom att jämföra 6-timmars-försöket med ett annat äldreboende med vanliga arbetstider, ska forskare ta reda på hur personalen mår av att jobba kortare tid.

8 miljoner
Fast försöket kostar förstås pengar, eftersom kommunen ska betala ut samma lön för kortare arbetstid. Dessutom kan kommunen behöva anställa extra personal för att allt som ska göras på äldreboendet ska hinnas med. Åtta miljoner kronor kommer allt det här att kosta, och det har de rödgröna partierna som styr i Göteborg sagt ja till. Fast deras motståndare i Allians-partierna tycker att det är för dyrt. Istället för att satsa pengarna på att korta de anställdas arbetstid, kunde de kanske användas till att ge personalen mer tid tillsammans med de äldre. Det tycker Maria Rydén som är med i partiet Moderaterna:
-Det är för våra äldres bästa och jag tror inte det här är vad våra äldre behöver. De behöver någon som kan sitta och hålla handen när livet är svårt, säger Maria Rydén.

Tror på förändring
Men undersköterskan Carina Dahl tror att det nya tidsschemat blir bra. Hon tror att hon och de andra som jobbar på Svartedalens äldreboende kommer att orka ta hand om de gamla bättre när de får kortare arbetspass:
- Jag tror vi kommer få färre sjukskrivna. Folk kommer att känna sig piggare och få mer ork, säger undersköterskan Carina Dahl till Sveriges Radio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".