Barnen läser serietidningar i klassrummet.
De här barnen går i klass 4. Allians-partierna tycker att eleverna borde få betyg redan i den åldern. Foto: TT.

Forskare är kritiska mot betyg i skolan

För en del barn kan det vara dåligt att få betyg i skolan. Det säger nu experter från Vetenskapsrådet. Frågan om betyg är känslig eftersom de politiska partierna har olika åsikter om det.

Klicka om du vill läsa mer!

Experterna på Vetenskapsrådet har inte gjort någon egen undersökning. Men de har läst igenom vad andra forskare har kommit fram till när de har undersökt hur betygen fungerar.

För de barn som redan har svårt att lära sig i skolan kan betygen göra att de lär sig ännu sämre. Men de barn som klarar skolan bra kan bli ännu bättre om de får betyg.

Det har Vetenskapsrådet kommit fram till.

Politikerna hart olika åsikter
De partier som förut styrde Sverige var Allians-partierna: Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet. Alliansen gillar betyg och vill att även yngre barn ska få betyg.

De rödgröna partierna är mer tveksamma till betyg. Just nu är det två rödgröna partier i regeringen: Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Vetenskapsrådets nya rapport kan påverka politiken. För nu kan de rödgröna lättare säga att de har stöd av forskarna. Men Alliansen sa idag att de inte har ändrat sin åsikt. De tycker fortfarande att det är bra med betyg och att barn borde få betyg redan i klass 4.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".