Stig Bergling röker en stor cigarr.
1 av 2
Den här bilden på Stig Bergling togs år 1979. Det var året då han togs fast och dömdes till fängelse. Foto: Reportagebild/TT.
Han sitter på en brygga vid vattnet. Han är klädd i kostym.
2 av 2
Den här bilden togs år 1997 när Stig Bergling släpptes ut ur fängelset. Foto: Anna Littorin på TT.

Den svenske spionen Stig Bergling har dött

"Det var enkelt för Bergling att rymma" säger Erik Månsson
2:21 min

Stig Bergling tog reda på hemligheter om Sveriges militärer. Det berättade han sedan för militärer i landet Sovjetunionen.

Klicka om du vill veta mer!

Stig Bergling var polis och han jobbade också som fredssoldat åt Förenta nationerna, FN. Bland annat var han FN-soldat i länderna Cypern, Libanon och Israel.

Först var han vanlig polis. Senare fick han sköta ett samarbete mellan Säkerhetspolisen, Säpo, och de militära ledarna i Sverige. Det var då Stig Bergling hittade hemliga papper som han kopierade av och gav till Sovjetunionen.

I de här papprena stod det var någonstans Sverige hade hemliga förråd med vapen och var någonstans militärerna hade gömda kanoner och skyddsrum.

Fängelse och flykt
Spioneriet avslöjades år 1979 och Stig Bergling dömdes till fängelse. År 1987 skulle han få lämna fängelset tillfälligt om han lovade att komma tillbaka. Men istället rymde stig Bergling utomlands tillsammans med sin fru.

Under många år bodde han i länderna Sovjetunionen, Ungern och Libanon. Sedan kom han och frun frivilligt hem till Sverige år 1994. Han fick sitta några år i fängelse igen, men släpptes fri år 1997.

Den sista tiden
Under de sista åren av sitt liv bodde han på ett äldreboende i Stockholm. Han bytte namn för att ingen skulle veta vem han var.

Nu har han dött. Stig Bergling blev 77 år gammal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".