På bilden finns bland annat skinka, grönsaker och vin.
Det här är exempel på ekologisk mat. Foto: Claudio Bresciani på TT.

Allt fler köper ekologisk mat

Två av dem som köper ekologiskt är Altaf Omar och Hanna Roth.
1:44 min

Svenskarna köper allt mer ekologisk mat. Det är mat som ska vara extra bra för miljön. Under förra året ökade försäljningen av ekologisk mat med 40 procent.

Klicka om du vill läsa mer!

Vi frågade på vår Facebook-sida om våra lyssnare brukar köpa ekologisk mat. Då svarade de så här:

"Jag föredrar att köpa ekologiska grönsaker och frukter men ibland är de så dyra", skrev Altaf Omar.

En annan av våra Facebook-följare är Hanna Roth och hon skrev så här:
"Jag köper så mycket eko som möjligt! Det är viktigt! Ibland kan det väl skilja lite för många kronor tycker jag, men det är ju för att jag är student med en sjukt väldigt begränsad ekonomi. Men i längden är det värt det, eftersom att det är bättre för både hälsan och miljön."

Vad är ekologisk mat?
När bönder odlar säd, frukt och grönsaker så brukar de ofta spruta på bekämpningsmedel. Det är ämnen som ska göra att man får bort de insekter som annars kan äta upp delar av växterna.

Bönderna kan också lägga ut konstgödsel för att det ska växa extra mycket.

Experterna har olika åsikter om hur det här påverkar miljön. Men många experter säger att både konstgödsel och vissa bekämpningsmedel riskerar att skada naturen. Därför är det förbjudet med såna medel för de bönder som odlar ekologiskt.

På liknande sätt finns det regler för ekologiskt kött. Då får djuren själva bara äta ekologiskt odlad mat och de ska få möjlighet att vara utomhus.

Mer populärt
Den ekologiska maten har blivit populärare i Sverige år för år. Under förra året ökade försäljningen med så mycket som 40 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".