Familjepedagog Anna Ekberg (t.v.) och Line Fuchs, verksamhetssamordnare på Solrosen. Foto Joel Wendle/Sveriges Radio.
1 av 2
Familjepedagog Anna Ekberg (t.v.) och Line Fuchs, verksamhetssamordnare på Solrosen. Foto Joel Wendle/Sveriges Radio.
Staket utanför fängelse. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
2 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Inlåsta mammor behöver få bättre hjälp

"Ibland var det jättejobbigt" berättar en mamma som var inlåst med sitt barn
2:59 min

Här i Sverige finns det en del barn som bor i fängelse. De bor där eftersom deras mammor har dömts för brott. Nu visar en ny undersökning att de här barnfamiljerna behöver få bättre hjälp i fängelset.

Klicka på texten för att läsa mer

En av de mammor som har suttit i fängelse säger att det var en svår tid:
- Många tankar kommer på grund av det straff som man få, ibland var det jättejobbigt, berättar mamman.

Barnet med i fängelset
Den här kvinnan satt på fängelset Sagsjön i Göteborg och hon hade sin lilla pojke med sig. Nu har hon kommit ut ur fängelset och hon och hennes nu ett och ett halvt-åriga pojke har fått flytta hem igen. Fast även om det var svårt för den här mamman att vara inlåst tillsammans med sitt barn så fick hon ovanligt bra hjälp. För på just fängelset Sagsjön har de haft extra stöd de senaste två åren.

Hjälper mammorna
Det är organisationen Räddningsmissionen i Göteborg, som under två år har haft ett särskilt projekt, verksamheten Solrosen, för mammorna i fängelset där. Solrosen har familjepedagoger som kan hjälpa och se till att mammor och barn kan ha det bra tillsammans även i fängelset.

Behöver få bättre stöd
Varje år är det omkring 20 föräldrar i Sverige som har med sig ett barn under sitt fängelsestraff. Det handlar nästan alltid om små barn, mellan 0 och 3 år gamla. Men på de flesta fängelser finns det inte så bra hjälp för de här familjerna. Det är dåligt tycker personalen på Solrosen. De vill att alla föräldrar som har barn med sig i fängelset ska få bättre stöd och hjälp och de har nu skrivit om det till myndigheten Kriminalvården som ansvarar för fängelserna. Line Fuchs är en av de som jobbar på Solrosen:
- Ska man ta emot barn så behöver man ha avsatta resurser för det. Och det sätter ganska stora krav på personalens kunskap kring föräldraskap, barns behov, anknytning och utveckling. Och den frågan måste man ta på allvar, säger Line Fuchs.

Kriminalvården måste förändra
En av cheferna på fängelset Sagsjön är Ulrika Liljegren. Hon håller med om att svenska fängelser behöver bli bättre på att ta emot kvinnliga fångar med barn:
– Den kompetensen och de resurserna har vi inte tydligt framtagna nationellt i kriminalvården, säger Ulrika Liljegren.

Inget har hänt
Redan för 15 år sedan kom det en undersökning som visade att svenska fängelser var dåliga på att ordna så att tiden i fängelset fungera bra för fångar med barn. Ändå har det inte förändrats så mycket sedan dess. Men kanske kan det bli bättre nu, tror Ulrika Liljegren:
- Jag tror att det arbete vi nu gjort tillsammans med Solrosen kan resultera i att frågan blir tydliggjord och att vi tar ett nytt grepp och kommer vidare i frågan, säger Ulrika Liljegren som är chef på anstalten Sagsjön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".