En ung man med mörkt hår syns på bilden
Raif Badawi från Saudiararabien får spöstraff

Raif Badawi från Saudiarabien är svårt skadad efter att ha blivit piskad

"Det gör väldigt ont"säger Elisabeth Löfgren på Amnestey international
1:32 min

Raif Badawi har kämpat för mänskliga rättigheter i Saudiarabien i Asien. För det dömdes han till 1000 piskrapp. Raif Badawis fru säger att han har fått så svåra skador av piskningen att han riskerar att dö, om han piskas igen.

Klicka här om du vill läsa mer!

En annan som kämpar för mänskliga rättigheter är Elisabeth Löfgren på organisationen Amnesty International. Hon berättar vilka hemska skador det kan bli av piskning:
– För det första gör det väldigt ont. Man får väldigt svåra sår av det här och det tar tid innan det läker och ska man då få nya piskrapp finns det risk för allvarliga infektioner.

Men det är inte bara kroppen som får sår utan det är oxå jobbigt att vänta på sitt straff, säger Elisabeth Löfgren:
– Sedan är det den psykiska pressen att nu ska det hända igen. Han är ju dömd till 20 omgångar med piskstraff och det är väl ingen som överlever det.

Saudiarabien har stränga muslimska lagar
Det var i juli förra året som Raif Badawi dömdes till 10 års fängelse och 1000 piskrapp, för att ha skapat en blogg på Internet. Raif Badawi har skrivit i sin blogg att kvinnorna borde få det bättre och han har kritiserat prästerna i Saudiarabien och den stränga formen av islam som finns där.

Hittills har han fått 50 piskrapp, men några fredagar har han sluppit bli piskad. Han slapp det 
för att skadorna från tidigare piskningar inte hade hunnit läka.

Straffet delas ut bland folk utanför moskén, efter fredagsbönen. Raif Badawi har blivit slagen på hela baksidan av ryggen och benen med en tjock käpp.
– Det blir väldigt allvarliga skador, blodet sipprar ut men alla piskrapp leder ju inte till att det börjar blöda, säger Elisabeth Löfgren på Amnesty.

Straffet skjut upp igen
Raif Badawis fru är alltså orolig för hur hennes man ska klara sig om han blir piskad igen. Myndigheterna i Saudiarabien har idag återigen flyttat fram piskningen av Badawi, eftersom hans skador inte har hunnit läka.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".