Anders Johansson. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
Läkaren Anders Johansson. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

Färre blir sjukskrivna när de får snabbare hjälp

I Visby på ön Gotland har de provat ett nytt sätt att hjälpa personer som är sjukskrivna. Det handlar om personer som mår psykiskt dåligt och kan känna sig deprimerade, oroliga och ledsna. Förut har de fått vänta upp till ett halvår på att få prata med en terapeut som kan hjälpa dem. Men nu får de istället vänta i högst två veckor. Det här har nu lett till att färre är sjukskrivna.

Klicka på texten för att läsa mer

Det är vid vårdcentralen Wisby Söder på Gotland, som personalen nu har börjat med ett nytt sätt att ta hand om personer som mår psykiskt dåligt. Anders Johansson är läkare på vårdcentralen och han är nöjd med deras nya sätt att arbeta:
- Alla är vinnare. Vi är mindre frustrerade, patienterna klarar sig bättre. De är fortfarande nöjda trots att de inte får lika långa behandlingar, men de får snabbare behandling, säger Anders Johansson.

Snabbare hjälp
Tidigare måste alla som sökte hjälp för att de mådde psykiskt dåligt först träffa en läkare. Och det var läkaren som sedan skulle se till att patienten fick komma till någon att prata med. som en terapeut, kurator eller psykolog. Patienterna kunde då få vänta på det i upp till ett halvår. Men nu får de istället träffa terapeuten så fort som möjligt, redan inom två veckor.

Mår sämre av att vänta
Det här har lett till att det nu är färre personer som är sjukskrivna och hemma från sina jobb. Sjukskrivningarna har minskat med 60-70 procent, säger läkaren Anders Johansson:
- Hälften av patienterna som vi har använt den här modellen för klarar sig bra med deltidssjukskrivning. Det vill säga de tappar inte kontakten med sitt arbete, arbetskamrater och andra vänner, säger Anders Johansson.  Och han menar att de som tvingas att vänta på hjälp för länge kan må ännu ännu sämre av själva väntandet:
- Man blir ofta försämrad under en lång väntetid, får ett undvikande beteende, undviker allt som har varit jobbigt, säger Anders Johansson.

Sprids till fler vårdcentraler
Fortfarande finns det så klart en del patienter som mår så dåligt psykiskt att de ändå behöver få vara sjukskrivna längre och ha en längre behandling. Men för väldigt många fungerar den här snabbare metoden alltså bra:
- I många fall när personer tar kontakt med oss för att de mår väldigt dåligt så behöver det inte ens alltid vara en sjukdom. Utan det kan vara någonting som kan leda till en sjukdom om det får ligga och gro. Vi har en stor grupp patienter som klarar sig på en ganska kort terapi på ett par tre tillfällen, säger läkaren Anders Johansson på Wisby Söder. Nu ska också fler vårdcentraler på Gotland bli snabbare på att hjälpa personer som mår psykiskt dåligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".