Skolavslutning. Barn och lärare sjunger i kyrkan
Skolavslutning. Barn och lärare sjunger i kyrkan. Foto: flickr.com

Skolavslutningen ska få vara i kyrkan

Hör om Alliansens förslag att ha skolavslutning i kyrkan
1:58 min

När elever i svenska skolor har skolavslutning borde de alltid kunna få fira det i kyrkan. Det föreslår nu partierna i Alliansen, tillsammans med Sverigedemokraterna. Redan idag kan skolor fira sin skolavslutning i kyrkan om skolans chef, rektorn, bestämmer det. Men det borde också skrivas in i lagen, föreslår Alliansen.

Klicka på texten för att läsa mer

Det är tradition att sjunga psalmen "Den blomstertid nu kommer" på skolavslutningar. Samtidigt är det också en religiös sång, där delar av texten handlar om Gud. Det är en känslig fråga hur mycket som ska få handla om religion på skolavslutningar.

Ändra i skollagen
I skollagen står det att elever inte ska tvingas att göra religiösa saker i skolan, som att sjunga religiösa sånger, eftersom alla inte tror på samma sak. Men det har gjort att en del skolor inte vågar fira skolavslutning i kyrkan alls, menar Alliansen och Sverigedemokraterna. Därför föreslår de nu att skollagen ska ändras så att det står där att det ska vara tillåtet att ha skolavslutningar i kyrkan.

Ska få sjunga om Gud
Alliansen vill också att det ska stå i skollagen att eleverna ska kunna få sjunga psalmer, också sådana som handlar om Gud och Jesus. Prästen i kyrkan ska också kunna få prata om Gud med eleverna. Fast det ska vara frivilligt för eleverna att vara med. Den som har en annan religion ska inte känna sig tvingad att vara med i kyrkan, tycker Alliansen.

Behövs inte ändras
Men Alliansens motståndare i regeringen tycker att det är ett onödigt förslag att ändra i skollagen. För redan idag får skolor fira skolavslutning i kyrkan, så länge eleverna slipper sjunga om Jesus och prästen låter bli att prata om Gud. Det är skolans chef, rektorn, som bestämmer var skolavslutningen ska vara. Därför är det onödigt att ändra i skollagen, tycker regeringens utbildningsminister Gustav Fridolin:
- Jag tycker att det är lite konstigt att den här diskussionen blir så stor. Jag litar på rektorer, att de kan organisera bra skolavslutningar där alla elever får plats oavsett hur vi skriver lagstiftningen, säger utbildningsminister Gustav Fridolin till Sveriges Television.

I mitten av april ska partierna i riksdagen rösta om alliansens förslag om att ändra i skollagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".