Två blombuketter och ett fotografi ser du här på bilden.
Åttaåriga Yara dödades i sitt hem. Foto: SVT.

En kvinna och en man straffas för mordet på Yara

"Vad har ni gjort med barnet? " frågade ambulansmannen som kom till familjen
3:08 min

På våren förra året hittades den 8-åriga flickan Yara ihjälslagen hemma hos sin morbror och hans fru. En domstol har redan tidigare kommit fram till att morbrodern och hans fru är skyldiga till att Yara dog. Men det var först idag som domstolen bestämde hur de ska straffas. Kvinnan fick livstids fängelse och mannen fick 6 års fängelse för mordet på Yara

Klicka om du vill läsa mer!

Den lilla åttaåriga flickan Yara kom egentligen från området Gaza i Mellanöstern. Men på grund av krig och våldsamheter där trodde Yaras mamma och pappa att hon skulle få det bättre i Sverige.

Misstänkte att hon inte fick mat
Yara fick flytta till sin morbror och hans fru i Karlskrona i södra Sverige. Men trots att Yara kom till ett fredligt land så var hon inte säker. Flera grannar, Yaras lärare och personal i en butik hade berättat för kommunens Socialtjänst att de var oroliga för Yara. De misstänkte att hon kanske inte fick mat och att hon kanske blev slagen hemma. Ändå hände ingenting. Ingen från Socialtjänsten hjälpte Yara.

Slogs ihjäl
På Valborgsmässoafton förra året blev Yara ihjälslagen. Polisens undersökning visade att Yara hade blivit slagen med bland annat en brödkavel och med elkablar. Sammanlagt hade Yara 200 olika skador på sin kropp som visar att hon hade blivit misshandlad ofta och under lång tid.

Hittat bevis
Den kvinna som Yara bodde hos sa att Yara måste ha fått sina skador i skolan, och att hon själv inte hade något med Yaras död att göra. Men polisen har hittat flera spår i lägenheten som bevisar att det var kvinnan som slog Yara. Polisen hittade bland annat Yaras blod på brödkaveln och spår från kvinnans hand som bevisar att det var hon som slog. Därför döms kvinnan till livstids fängelse för mordet på Yara.

Lät kvinnan slå Yara
Kvinnans man, Yaras morbror, är också skyldig till att Yara dog, säger domstolen. Morbrorn hade ansvar för Yara och var den som skulle ha skyddat henne från misshandeln, men det gjorde han inte. Därför döms han nu till sex års fängelse. Så här säger domaren Laila Kirppu om domen mot Yaras morbror:
- Han har ju inte ingripit eller någonting, utan kvinnan har ju fått agera på det här sättet. Yaras blod har återfunnits i stort sett hela lägenheten, alltså en sådan kraftig misshandel kan inte ske i tysthet om du förstår vad jag menar, utan både kvinnan och Yara måste ju ha gett ljud ifrån sig och han måste ju ha förstått att det här skedde utan att agera, och där har du hans skuld, säger domaren Laila Kirppu till Sveriges Radio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".