Hon har en grön kavaj på sig.
Angela Merkel är statsminister i Tyskland. Hon är en av de mäktigaste politiska ledarna inom både EU och militär-organisationen Nato. Foto: AP/TT.

Angela Merkel stoppar vapen till Ukraina

Vår reporter berättar varför Ukraina inte får några vapen
1:50 min

Politiker i USA har funderat på att kanske skicka vapen till regeringen i landet Ukraina i Östeuropa. I så fall skulle amerikanerna göra det tillsammans med militär-organisationen Nato. Men det är ett dåligt förslag, tycker Angela Merkel som är statsminister i Nato-landet Tyskland.

Klicka om du vill läsa mer!

Ukraina är ett land som ligger mellan EU och Ryssland. Landets regering vill gärna samarbeta mer med EU, men många i östra Ukraina vill istället ha mer kontakt med Ryssland. Vissa vill till och med att den östra delen ska bli en del av Ryssland.

Därför startades ett krig mot Ukrainas regering förra året, där upprorsmän med vapen strider mot den ukrainska regeringens armé.

USA vill stödja Ukrainas regering
De politiska ledarna i USA har funderat på att skicka vapen till Ukraina, för att hjälpa regeringsarmén i kriget.

Men en del av de länder som USA samarbetar med är tveksamma till det här. USA är med i militärorganisationen Nato och där ingår också flera europeiska länder. Ett av de viktigaste länderna i Nato är Tyskland. Deras statsminister Angela Merkel vill inte att Nato-länderna skickar vapen till Ukraina.

Rädslan för Ryssland
Om Nato skulle skicka vapen till Ukrainas regering skulle det samtidigt reta upp Rysslands regering, eftersom Ryssland stöder upproret i Ukraina.

Ryssland är ett stort och mäktigt land som skulle kunna hota flera av av de Nato-länder som finns i närheten, till exempel Polen och de baltiska länderna Estland, Lettland och Litauen. Rädslan för Ryssland kanske kan vara en förklaring till varför Angela Merkel och vissa andra Nato-ledare är tveksamma till att blanda sig i kriget i Ukraina.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".