Barn håller upp bild på Muaz al-Kasasbe som mördats av terrorgruppen IS. Foto: Nasser Nasser/AP.
1 av 3
"Vi är alla Muaz", står det på bilden av den dödade jordanska piloten som barnet håller upp. Foto: Nasser Nasser/AP.
En av de två dödsdömda som hängdes i gryningen på onsdagen var irakiskan Sajida al-Rishawi (till vänster). Hon dömdes till döden av jordansk domstol 2006 för sin inblandning i ett trippelbombdåd som tog 60 människors liv i huvudstaden Amman. Till höger: Jordanier uttrycker sin sorg och ilska över den dödade Jordanske piloten.
2 av 3
En av de två dödsdömda som hängdes idag var irakiskan Sajida al-Rishawi (till vänster). Hon dömdes till döden av jordansk domstol 2006 för sin inblandning i ett trippelbombdåd som tog 60 människors liv i huvudstaden Amman. Till höger: Jordanier uttrycker sin sorg och ilska över den dödade Jordanske piloten. Foto: TT/AP/Jordansk tv
Studenter vid universitetet i Amman, Jordanien, visar sitt stöd för den tillfångatagne piloten Moaz al-Kasasbeh. Foto: TT
3 av 3
Många i Jordanien sörjer den mördade piloten. Foto: TT / Reuters / Muhammad Hamed

Jordanien vill hämnas på IS

Hör vår reporter berätta om Jordaniens hämnd på IS
2:40 min

Idag dödades två fångar i landet Jordanien i Mellanöstern. De blev hängda som en hämnd mot terrorgruppen IS. Fångarna dödades efter att Jordaniens ledare hade fått veta att en av landets piloter hade dödats av IS.

Klicka på texten för att läsa mer

Det var igår som det blev känt vad som hade hänt med en jordansk pilot, och idag har Jordanien hämnats.

Blev nedskjuten
Den 26-årige piloten Muaz al-Kasasbe flög över landet Syrien i december. Han flög med sitt stridsflygplan där för att attackera terroristgruppen IS. Men krigare från IS sköt ner hans plan och tog honom som fånge. IS ville sedan använda piloten för att få ut en annan fånge från Jordanien.

IS ville byta
I ett jordanskt fängelse satt en kvinna som IS var intresserade av. Kvinnan hette Sajida al-Rishawi och satt fängslad efter att hon varit med och sprängt bomber i Jordanien år 2006. Precis som IS, var Sajida al-Rishawi med i en grupp som säger att dom slåss för religionen Islam. IS ville få byta till sig Sajida al-Rishawi mot den jordanska piloten.

Kan ha dödats redan i januari
Men igår kväll blev det alltså känt att IS redan hade dödat den jordanska piloten. Då la gruppen ut en film på Internet, som visar hur piloten Moaz al Kasasbeh tvingas gå in i en bur av stål. Ett spår av bensin leder in i buren och man från IS tänder eld på bensinen så att piloten dödas av elden. Filmen lades ut på Internet igår, men piloten kan ha dödats tidigare, kanske redan för en månad sedan.

Strider mot islam
Människor över hela världen har upprörts över bilderna som visar hur IS dödar piloten Moaz al Kasasbeh genom att bränna honom levande. Många menar att det som IS gör på filmen strider mot religionen islam, alltså den religion som IS säger att de slåss för. Det säger Sveriges Radios utrikesreporter Katja Magnusson:
- Pappan till den här stridspiloten har sagt att IS inte representerar islam. Och samma sak säger det högsta sunnimuslimska universitet i Kairo. De säger också att det som IS nu har gjort genom att bränna den här piloten levande, det strider mot islam. Och det kommer också många fördömanden från andra arabländer, berättar Katja Mgnusson.

Jordanien vill  hämnas
När Jordaniens ledare igår fick se bilderna av IS mord på piloten bestämde de sig för att hämnas på IS. Därför bestämde de alltså att Sajida al-Rishawi och en annan fånge skulle dödas idag. I Jordanien är det nu många som är väldigt arga på IS. Förut fanns det en del som tyckte att det var fel att Jordanien skulle vara med och attackera IS, men det har förändrats nu, säger Katja Magnusson:
- Tidigare har det ju funnits protester i Jordanien mot att man har ingå i den här koalitionen, nu verkar det snarare som att folk vill se en stark och snabb hämnd, säger Sveriges Radios utrikesreporter Katja Magnusson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".