Tre kvinnor inne på ett sjukhus i Ukraina
Frivillig arbetarna Galina Markovna, Galina Kuzmenko och Tatjana Demjanenko hjälper till på ett sjukhus i Ukraina. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.

I Ukraina hjälper frivilliga sårade människor

"Självklart att hjälpa till"
1:57 min

I landet Ukraina i Östeuropa har kriget blivit värre den senaste tiden. De som bor nära striderna gömmer sig ofta i sina källare och det är svårt att hitta mat och någonting att dricka. Och med allt fler sårade personer och flyktingar, så är det fler frivilliga personer som hjälper till och jobbar gratis.

Klicka här för att läsa mer!

I Ukraina är det alltfler människor som väljer att jobba gratis för att hjälpa andra, till exempel på sjukhus.

- Jag är här de dagar då många sårade människor kommer in, säger Tatjana Demjanenk, en av dem som jobbar frivilligt.

På sjukhuset svarar Tatjana i telefon när anhöriga ringer och vill veta om just deras son, man eller vän finns bland de sårade soldaterna på sjukhuset. Hittar hon inte namnet i sin lista ber hon de anhöriga ringa till andra sjukhus.

Andra som jobbar gratis hjälper bland annat till med mat, medicin som skänkts från apotek och så lånar de ut böcker till de skadade.

Ukrainska militären får hjälp
Det har också visat sig att den ukrainska militären är illa skött, bland annat saknar de utrustning och kläder. Men även militärt behöver de hjälp, så frivilliga personer ställer upp och krigar för dem. Andra delar ut mat till soldaterna, hjälper flyktingar och ordnar kläder till soldaterna som strumpor och kalsonger.

Idag och imorgon träffas ledare från Europa och USA ledarna i Ukraina och Ryssland för att prata om hur våldet kan stoppas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".