En blond kvinna i svart kavaj.
EU-politikern Cecilia Wikström vill ändra reglerna för flyktingar. Foto: EU-parlamentet.

Regler för hur flyktingar tas emot i EU måste ändras

Flera länder följer inte EU:S lag om hur flyktingar ska tas emot. Enligt lagen, den så kallade Dublinförordningen, måste ett lands myndigheter ta fingeravtryck på alla flyktingar som kommer dit. Men så fungerar det inte utan många flyktingar kommer t ex till Sverige fast de skulle stannat i ett annat land.

Klicka för att läsa mer

- Jag sa till den italienska polisen att jag inte ville lämna mina fingeravtryck, 
för jag ville resa vidare till Sverige och de sa att det var OK, berättar Hitham som nu bor i Sverige. Men myndigheterna i Italien gjorde fel för lagen säger att de ska ta fingeravtryck på alla personer som kommer som flyktingar. Till exempel på båtar över Medelhavet.

Alla myndigheter i EU kan kontrollera fingeravtryck
På det sättet kan myndigheter i alla länder i EU kontrollera till vilket land flyktingen först kom. Om en person kommer till Sverige kan myndigheterna här ta hjälp av fingeravtrycken för att kanske skicka tillbaka personen till det andra landet. Men finns det inga fingeravtryckj gjorda i det första landet så finns det förstås inga bevis. Därför får personen söka skydd i Sverige.

Vill till andra länder
Många flyktingar vägrar att låta myndigheter i det första landet ta fingeravtryck för de vill åka vidare till andra länder. Ungefär hälften av alla flyktingar som kommer till Europa lyckas ta sig till Sverige eller Tyskland. I de länderna blir de bättre omhändertagna, anser de.

EU måste ändra lagen
Nu måste EU ändra på sina lagar om hur flyktingar ska tas emot. Det säger den svenska EU-politikern Cecilia Malmström.

- Man får väl säga sanningen. Att Dublinförordningen är satt ur spel idag. Man har kommit till vägs ände och man behöver hitta ett nytt system, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".