Palestiniernas president Mahmoud Abbas har grått hår och glasögon. Bredvid honom går andra palestinska politiker.
1 av 2
Palestiniernas president Mahmoud Abbas har grått hår och glasögon. Bredvid honom går andra palestinska politiker. Foto: Kevin Frayer, AP/TT
Bild på Fredrik Ståhle som står vid förarplatsen på en polisbil.
2 av 2
Poliskommissarie Fredrik Ståhle. Foto: Maria Repitsch.

150 poliser skyddar Mahmoud Abbas

" Det finns ett ganska stort hot mot Abbas" säger polisen Fredrik Ståhle
0:50 min

Idag har den palestinska presidenten Mahmoud Abbas kommit på besök hit till Sverige. Han har rest hit från det palestinska folkets områden i Mellanöstern. Det finns många runt om i världen som inte gillar Mahmoud Abbas. Därför behöver han få bra skydd under sitt besök i Sverige.

Klicka på texten för att läsa mer

Mellan 100 och 150 poliser ska arbeta med att skydda Mahmoud Abbas under Sverige-besöket. Den som är ledare för alla poliserna är Fredrik Ståhle. Han säger att det finns många som vill skada Mahmoud Abbas:
- Det är en ganska hög hotbild mot Abbas, och det kan vara farligt också för de han träffar här, säger Fredrik Ståhle.

Kan vara farligt
Det är alltså inte bara Abbas själv som riskerar att råka ut för ett atttentat. De han ska träffa och prata med kan också riskera att råka illa ut. I morgon ska Mahmoud Abbas träffa både Sveriges statsminister Stefan Löfvén, utrikesminister Margot Wallström och Sveriges Kung Carl Gustaf.

Måste åka en hemlig väg
Mahmoud Abbas kommer att åka bil mellan olika ställen i Stockholm. Exakt vilka vägar han ska åka är en hemlighet. Polisen har också bestämt att inga bilar får parkera utanför hotellet som Abbas bor på. Polisen är rädd för att det skulle kunna ställas en bil där med bomber i, säger Fredrik Ståhle:
- Ja, det kan ju komma någon och ställa en bil där med explosiva varor kanske, säger Fredrik Ståhle.

Den palestinska presidenten Mahmoud Abbas stannar i Stockholm till på onsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".