Det är ett hus av rött tegel. Huset påminner lite om en medeltida mur.
1 av 2
Det var inne på Malmö centralstation som vakten tog fast pojken. Foto: TT.
Nioåring nedbrottad av vakt i Malmö. Foto: Sydsvenskan.
2 av 2
Så här såg det ut när vakten hade brottat ned pojken på golvet. Foto: Sydsvenskan.

Polisen ska undersöka om en vakt i Malmö gjorde fel

Så här lät det när 9-åringen brottades ned av en vakt på tågstationen
2:21 min

Vakten tog fast en 9-årig pojke och dunkade hans huvud mot golvet. Pojken var misstänkt för att ha åkt tåg utan att betala. Många menar att vakten använde onödigt mycket våld mot ett så litet barn. Därför ska polisen nu undersöka det som hände.

Klicka på texten för att läsa mer

 

Det var i fredags som en ordningsvakt skulle ta fast en 9-årig pojke på tågstationen i Malmö. Vakten brottade ner pojken på golvet, satte sig på honom och höll handen över pojkens näsa och mun. Flera personer hörde hur pojkens huvud slog i det hårda golvet. En av dem filmade vad som hände med sin mobilkamera. Tidningen Sydsvenskan visade filmen på sin hemsida igår och många som sett den har blivit upprörda.

Trodde att han skulle dö
På filmen hörs det att pojken får svårt att andas när vakten sitter på honom och håller för hans näsa och mun. Pojken, protesterar, gråter och ber till Gud för att han tror att han ska dö. Flera gånger dunkas hans huvud i det hårda stengolvet.

Åkt utan biljett
Den 9-åriga pojken var på tågstationen med en några år äldre kompis. De hade åkt tåg utan biljett och vakter skulle lämna över pojkarna till polisen. I väntan på att polisen skulle komma höll vakten fast pojken för att han inte skulle fly. Men många som har sett filmen har blivit upprörda över det våldsamma sätt som vakten höll kvar pojken. Flera personer har krävt att polisen ska undersöka om vakten gjorde något olagligt. Organisationen Rädda Barnen säger idag att det som vakten gjorde mot pojken är barnmisshandel. Rädda Barnen vill nu att det ska undersökas hur vakter och poliser gör när de tar fast barn.

Tyckte att det var ok
När polisen först fick höra talas om hur vakten hade hållit kvar pojken så tyckte de att det var okej. Polisen menade att det var viktigt att vakten verkligen höll kvar pojken, så att han inte sprang iväg där inne på tågstationen. Han kunde ha blivit överkörd av ett tåg till exempel. Därför tyckte de inte först att vakten behövde undersökas. Det säger Linda Pleym som jobbar för polisen i Malmö:
- Med de uppgifter vi hade i början om det som hänt på platsen så var den inledande bedömningen att det här var en del av ett ingripande, säger Linda Pleym.

Flera har polisanmält
Men efter att tidningen Sydsvenskan igår visat mobilfilmen från det som hände så har polisen nu ändrat sig och undersöker om det här är misshandel i alla fall. Många människor har hört av sig till polisen i Malmö och sagt att de vill anmäla vakten för misshandel av pojken. Både 9-åringen och hans äldre kompis ska ha blivit misshandlade av vakter på tågstationen, säger de som har polisanmält:
- Enligt anmälare så är båda pojkarna utsatta för våld. Så att det finns anmälan med två stycken rubriceringar om misshandel. Och vi kommer nu att prata med inblandade personer och vittnen för att kunna utreda ärendet, säger Linda Pleym som är pressinformatör på polisen i Malmö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".