Huset har en glasfasad. Det hänger flaggor utanför.
1 av 2
Europaparlamentet i Bryssel. Foto: Mattias Klefbeck på Sveriges Radio.
Kristina Winberg är blond.
2 av 2
Kristina Winberg är EU-politiker för sverigedemokraterna. Här står hon utanför det hus som europaparlamentet har i den franska staden Strasbourg. Foto: Fredrik Persson på TT.

Politiska personer har skrivit rasistiskt på Flashback

Joel Ankar vägrade att svara på Aftonbladets frågor
3:12 min

Joel Ankar har varit medhjälpare till en av Sverigedemokraternas EU-politiker. Han har skrivit rasistiska saker om muslimer, judar och svarta på hemsidan Flashback på Internet. Det har tidningen Aftonbladet nu fått reda på. Joakim Andersen från Miljöpartiet har också skrivit rasistiskt på Flashback.

Klicka om du vill läsa mer!

Joel Ankar har vägrat att svara på frågor om det här:
– Du har skrivit rasistiskt. Varför vill du inte prata om det? frågar Aftonbladets reporter Karin Östman.

Joel Ankar är 30 år gammal, jurist och expert på vad som står i lagen. Han har fram tills idag jobbat som medhjälpare åt Kristina Winberg, som är en av Sverigedemokraternas politiker i Europaparlamentet.

Hat mot muslimer och judar
Han har skrivit många rasistiska saker på Internetsidan Flashback. Bland annat har han skrivit att muslimer borde jagas bort från Sverige med våld: "Islam och dess folk är ett helvetespåfund som skall drivas tillbaka till öknen, med vapen om så krävs."

Joel Ankar skriver också flera rasistiska saker om den kända lagexperten Jerzy Sarnecki. Han verkar tycka illa om Sarnecki för att han tillhör det judiska folket: "Judesvinet har exakt 0 charm, utan har en pissig fittattityd".

Lagarna borde ändras, tycker Joel Ankar. Men han vill bara ändra lagarna för de grupper som han hatar: "...för vänstermuppar och krokiga judegubbar, märk väl".

Han ville kriga mot de svarta
Joel Ankar har också skrivit att apartheid var ett bra politiskt system. Apartheid-politiken gick ut på att bara de vita skulle få bestämma i Sydafrika och att de svarta skulle ha sämre rättigheter än vita.

Joel Ankar skriver att han hade velat vara soldat för apartheid-regeringen så att han fick kriga mot de svarta: "Sen hade det varit asballt att ....skjuta ANC-aktivister."

Hemligt på nätet
De här sakerna har Joel Ankar alltså skrivit på Internetsidan Flashback. Det är en hemsida där människor kan diskutera olika saker, utan att berätta vad de själva heter.

Men Aftonbladet har tagit reda på vem som har skrivit vad på Flashback. Då fick de veta att sverigedemokraten Joel Ankar hade skrivit rasistiska saker där.

Idag bestämde partiet att Joel Ankar inte längre får jobba för dem.
– Det fanns inga alternativ. Vi kan inte ha en person som skriver sådana saker, säger EU-politikern Kristina Winberg.

En rasistisk miljöpartist
Aftonbladet avslöjar också att en politiker från ett helt annat parti, Miljöpartiet. För miljöpartisten Joakim Andersen har också skrivit rasistiska saker på Flashback.

När Joakim Andersen har skrivit tidningstexter för Miljöpartiet har han skrivit att invandrare ska vara välkomna till Sverige. Men när han i hemlighet har skrivit på Flashback, så har han skrivit precis tvärtom. Han har bland annat skrivit att det var bra när en invandrare blev mördad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".