Två blombuketter och ett fotografi ser du här på bilden.
8-åriga Yara dödades i sitt hem. Foto: SVT.

Kommunen gjorde för lite för Yara

Vår reporter berättar om Yara
1:52 min

När ett barn har det dåligt hemma är det kommunens ansvar att försöka skydda och hjälpa barnet. Men den 8-åriga flickan Yara fick aldrig någon hjälp. Istället blev hon mördad av sina släktingar. En grupp som heter IVO har nu undersökt det här. De på IVO är mycket kritiska mot Karlskrona kommun.

Klicka om du vill läsa mer!

Den 8-åriga flickan Yara kom från området Gaza i Mellanöstern. Det är ett oroligt område där det ofta är krig. Yaras föräldrar skickade henne till Karlskrona i södra Sverige. Där fick hon bo hos sin morbror och hans fru.

Men det ingen säker plats för Yara. Hon fick för lite mat och hon blev ofta slagen hemma. Till slut blev hon mördad av kvinnan i familjen.

Papper glömdes bort
Personal hos Karlskrona kommun fick flera gånger veta att Yara kanske hade det svårt hemma. Bland annat berättade grannar och lärare att de var oroliga för flickan.

Det fanns ett papper skrivit om hur Yara hade det. Men det var ingen som läste pappret, istället lades det i ett postfack och glömdes bort.

Det fanns också papper som vårdpersonal hade skrivit om Yara, där de var oroliga för att hon växte så långsamt. Men också de papprena var borta under lång tid.

Hård kritik
En grupp som heter "Inspektionen för vård och omsorg", IVO, har undersökt hur kommunen skötte sitt jobb. De på IVO är mycket kritiska.

Den chef på Karlskrona kommun som har ansvaret är Annette Gladher. Hon säger att kommunen redan har ändrat sitt sätt att arbeta:
– Kritiken som har kommit idag är allvarlig. Vi har tidigt insett allvaret i den här kritiken och också gjort åtgärder för att komma till rätta med problemen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".