En elev på SFI-undervisning.
1 av 2
En elev på SFI-undervisning. Foto: Claus Gertsen/TT
Intimt umgänge, sex
2 av 2
Foto: Karin Malmhav / SvD / TT Nyhetsbyrån

SFI-elever får lära sig om sex

"Det är något alla människor har rätt att få kunskap om" säger Tommy Pherson
2:06 min

Elever som går på SFI får lära sig det svenska språket. Men de kan också få lära sig om hälsa och sex. I bland annat Göteborg och Malmö har SFI-elever fått sådan här sexualundervisning.

Klicka på texten för att läsa mer

Det är Kunskapscentrum för sexuell hälsa i Västra Götalandsregionen som startade ett projekt för sexualundervisning på SFI för några år sedan. Sedan dess har många SFI-elever i bland annat Göteborg fått sådan här undervisning om sex och hälsa. Tommy Pherson är en av de som har jobbat med projektet. Han tycker att det kan vara väldigt bra för SFI-elever att få få veta sådana här saker för att klara sig bättre i det nya landet:
- Ja, det viktigaste är ju att vi vill lära ut ord. Ord så att man kan prata om alla delar på sin kropp, men också ord som gör att man kan gå till en läkare om man behöver få vård, om man behöver ta hand om sin hälsa. Sen vill vi också lära ut hur det fungerar här i Sverige, hur sjukvården fungerar, om man behöver till exempel ta reda på om man har en sjukdom, eller för att få veta hur man ska göra för att inte bli sjuk, säger Tommy Pherson.

Viktigt att få veta
Än så länge är det mest SFI-elever i och omkring Göteborg och i Malmö som har fått sådan här sexualundervisning. Men Tommy Pherson hoppas att fler SFI-elever runt om i Sverige också ska få chansen att lära sig om sexuell hälsa:
- Jag tycker att det är viktigt, för att detta är någonting som alla människor har rätt till. Alla har rätt att ha kunskap som gör att man kan välja om man vill skydda sig, välja om man vill skaffa barn. Men också så att man vet vilken vård som finns, alltså var vänder jag mig? Var ska jag gå om jag inte mår bra eller om jag är orolig? Till exempel så kan det handla om att få veta hur HIV överförs från en person till en annan, och också hur det inte överförs, så att jag inte behöver vara rädd till exempel för att besöka en släkting eller en vän som ligger på sjukhus, säger Tommy Pherson.

Slipper känna oro
Kunskapscentrum för sexuell hälsa i Västra Götalandsregionen har också undersökt vad sexualundervisningen på SFI har lett till, berättar Tommy Pherson:
- Vi ser att det har gått väldigt bra. Lärare tycker att de har fått en bättre relation till sina elever, detta är ytterligare ett ämne som man kan prata om tillsammans. Och vi vet också att elever tycker att undervisningen har varit väldigt bra. Det är många till exempel som berättar om att de har kunnat prata med sina barn om de här frågorna efteråt och också med vänner och släktingar. Och det är många kanske som har gått runt och varit oroliga eller rädda och som inte behöver känna den oron eller rädslan efter att de har fått den här undervisningen, säger Tommy Pherson på Kunskapscentrum för sexuell hälsa i Västra Götalandsregionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".