Tiggare tvingas bort från Sergels torg. Foto: Max Pröckl/Sveriges Radio
Tiggare tvingas bort från Sergels torg. Foto: Max Pröckl/Sveriges Radio

Tiggare tvingas bort från Sergels torg

"Vi tar hand om saker" säger polisen Tove Hägg
1:50 min

I morse tvingade polisen i Stockholm bort omkring 50 tiggare från Sergels torg, som ligger mitt i Stockholm. Där hade tiggarna bott under tak, ibland i flera veckor. Och många av dem är romer från landet Rumänien. Tidigare har polisen låtit tiggarna vara ifred men nu har myndigheterna ändrat sig, efter att butiksägare har klagat på att det är för skräpigt.

Klicka på texten för att läsa mer

På Sergelstorg i Stockholm har flera tiggare sovit utomhus, men under tak. De har ofta sovit tätt ihop på madrasser eller wellpapp för att hålla värmen.

- Vi är här med anledning att ta hand om saker: pallar, wellpapp, madrasser som finns i ett område som inte är byggt för det, säger Tove Hägg, en av dem som jobbar vid polisen.

Flera av tiggarna har kommit till Sverige för att de har hört att Sverige är ett bra land där det är lätt att få jobb. Men många som inte får något jobb kanske tigger istället.

Det är olagligt att bo på gator och torg
I Sverige är det olagligt att bo på gator och torg. Polisen säger att de personer som har sovit på Sergels torg har fått veta det flera gånger utan att flytta på sig.

Men nu har många som äger affärer och restauranger där och flera andra personer i området tröttnat. De tycker att det har blivit för smutsigt vid Sergelstorg och därför har de klagat hos polisen.

I morse fick tiggarna ungefär två timmar på sig att plocka ihop sina saker. Tiggarna kan få bo på ett nytt boende i förorten Vårberg i Stockholm, där det ska finnas 50 sovplatser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".