Händer som skriver. Foto: Christina Turesson/Sveriges Radio
Foto: Christina Turesson/Sveriges Radio.

Hårdare regler för privata skolor och vårdföretag

"De ska kunna driva verksamheten i flera år"
2:11 min

Idag har det kommit förslag på att ändra reglerna för de privata företag som driver till exempel skolor och vårdcentraler. Reglerna ska bli hårdare, för att det ska bli bättre för barnen och patienterna.

I Sverige finns det privata företag som äger skolor, vårdboenden och vårdcentraler. Men de får pengar från staten, och nu har det gjorts en utredning om att höja kraven på de privata företagen.

Företagen måste ha tillräckligt med pengar
Ett av förslagen som utredningen har kommit med är att företagen ska ha så mycket pengar så att de klarar att driva skolan eller vårdcentralen en lång tid. Det berättar en av utredarna. Hon heter Christina Eriksson Stephanson.

– Man ska kunna driva verksamheten under några år framåt. Man ska ha så pass mycket buffert så att om antalet elever minskar så ska man ändå kunna driva skolan vidare under en period, säger hon.

Om en privat skola får slut på pengar och går i konkurs så måste barnen få gå i en annan skola. Då kan kommunen få ta emot barnen.

Kommunerna får ta stort ansvar vid konkurser
Utredaren Christina Eriksson Stephanson skriver i tidningen Svenska Dagbladet idag att kommunerna har fått ta stort ansvar när privata företag gått i konkurs och lagt ner skolor och vårdverksamhet.

Elever och patienter måste få känna sig trygga och veta att skolan eller vårdboendet ska finnas kvar en lång tid framåt. Därför vill utredarna att de privata företagen ska ha bra ekonomi.

Ska ha erfarenhet och vara lämpliga
De vill också att de ska ha erfarenhet av att driva skolor och vårdföretag, alltså att de har tillräckliga kunskaper. Och att de ska vara lämpliga, det vill säga att de passar bra för att jobba med skola och vård,säger utredaren Christina Eriksson Stephanson.

– Det är väldigt viktigt för brukarna att det finns kompetens och kvalitet och långsiktighet i de här verksamheterna. Därför vill vi stärka upp det här, säger hon.

Kan behövas tillstånd för att driva hemtjänst
Utredarna jobbar åt regeringen. De tycker också att de privata företagen ska behöva ha tillstånd för att få jobba med hemtjänst och olika typer av särskilda boenden.

– Ja, när det gäller hemtjänsten så har vi fått starka indikationer på att det behövs. Idag finns det ingen tillståndsplikt för hemtjänst, och vi behöver få en bättre grundplattform för vilka som driver hemtjänstföretag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".