Han ser bekymrad ut.
Stefan Ingves är chef för riksbanken. Foto: TT.

Riksbanken ska ha minusränta

Vi frågade några personer i Falun om de är oroliga för sina sparade pengar
3:21 min

Den grupp som styr riksbanken, bestämde idag att de ska ha minus 0,1 procents ränta. Det har aldrig hänt tidigare i Sverige. Minusräntan gör att det lönar sig att låna pengar, men samtidigt kan det bli dyrare för den som sparar pengar.

Klicka om du vill läsa mer!

Riksbanken är statens egen bank. Det är en bank som andra banker kan låna pengar av. Andra banker kan också sätta in sina sparade pengar hos riksbanken.

Det som styrelsegruppen på riksbanken bestämmer påverkar hela landets ekonomi.

Bra att låna och dåligt att spara
Den som lånar pengar brukar betala pengar i ränta varje månad. Men nu blir det tvärtom. Så de banker som lånar pengar av riksbanken slipper helt att betala ränta.  Istället blir det riksbanken som betalar ut ränta till sina kunder.

Riksbankens nya ränta blir minus 0,1 procent. Det betyder att om en bank lånar en miljon kronor från riksbanken får den kunden dessutom 1000 kronor extra av riksbanken.

Det ska alltså vara bra att låna pengar.

Däremot blir det sämre för de banker som vill spara pengar hos riksbanken. Den som lämnar in pengar till riksbanken ska nu få betala för det.

Även familjer påverkas
Troligen kommer de vanliga bankerna nu att göra liknande saker mot sina kunder. De familjer och företag som bara sparar pengar hos banken kan få det sämre. Kanske kan de få betala en avgift på sina sparkonton.

Samtidigt kan det bli billigare för dem som lånar pengar.

Det har aldrig tidigare hänt i Sverige att riksbanken har minusränta. Det säger Anna Felländer som jobbar på Swedbank:
– Det är ett överraskande besked. Det är en stark signal från riksbanken att de nu tar krafttag mot den låga inflationen.

Oron för billiga priser
Låg inflation betyder att att många saker i Sverige har blivit billigare. De låga priserna är alltså något som oroar riksbankens experter.

Det låter kanske konstigt att de är oroliga över att saker har blivit billigare, men när priserna sänks under lång tid kan det också göra att ekonomin i landet fungerar sämre. När priserna hela tiden sjunker väntar många med att köpa saker, eftersom de hoppas att priserna ska fortsätta att sjunka ännu mer.

När många hela tiden väntar med att köpa finns risken att företagen tjänar mindre pengar. Det är det som oroar riksbanken.

Det var därför riksbanken idag började med minusränta. Minusräntan ska alltså göra det bättre för dem som lånar och sämre för dem som sparar. Då kanske vi lockas att köpa mer saker, hoppas riksbanken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".