Fingrar som knappar påe tangent bord
Det tar bara några minuter att få ett snabblån godkänt på nätet. Foto: David Magnusson/TT

Lätt att få snabba lån

Det finns företag som lånar ut pengar till folk snabbt och enkelt via internet. Detta trots att personerna egentligen inte har råd att låna pengar.

Klicka på texten för att läsa mer!

Det är myndigheten Finansinspektionen som har godkänt de här snabblåneföretagen.

En som har fått låna pengar snabbt är 21-åriga studenten Linnea. Hon fick låna 3000 kronor i en månad fast att hon tjänade för mycket pengar. Det enda hon behövde göra var att fylla i en ansökan på internet. Hon skrev in uppgifter som hur mycket pengar hon tjänar, betalar i hyra, om hon har barn och andra lån. Några timmar senare samma dag har Linnea pengarna på sitt konto.

- Ja, det känns ju väldigt märkligt, faktiskt, säger Linnea.

Linnea tjänar inte pengar regelbundet utan jobbar bara extra då och då. Förra året tjänade hon ungefär 6000 kr i månaden och det är alldeles för lite för att få låna det hon ville av företaget.

Fick låna pengar fast hon ljög
När Linnea fyllde i ansökan på internet så ljög hon och sa att hon tjänade mer pengar, 10 000 kronor i månaden. Sedan kollade företaget upp Linneas ekonomi och trots det fick hon låna.

Sedan årsskiftet krävs ett särskilt tillstånd från Finansinpektionen för att få syssla med snabblån. Även Konsumentverket har fått större möjligheter att gripa in mot de här bolagen, ändå kan vissa företag fortsätta låna ut pengar till folk som inte borde få ta lån.

– Ja, alltså de bryter ju mot de reglerna som finns i konsumentkreditlagen vad gäller kreditprövning, säger lagexperten Anna Hult på Konsumentverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".