En almenacka med fredagen den 13
Fredagen den 13 sägs vara en otursdag. Foto Helena Broström P4 Dalarna

Fredagen den 13 kan vara en otursdag

"Jag känner mig trygg ändå" säger en Borlängebo
2:06 min

I dag är det fredagen den 13 februari och flera människor tror att just den här dagen är en riktig otursdag. Att den 13 dagen i månaden är på just en fredag, kan hända några gånger om året och just idag är det en sån dag.

Klicka på texten för att läsa mer!

En del tror alltså att det finns en risk att dåliga saker ska hända just på fredagen den 13 men inte alla.

-  Jag känner mig trygg ändå, jag tror inte på skrocken, säger en kille från Borlänge. En annan säger att han har hört att det är en otursdag och att det påverkar honom men att han inte tror så mycket på det. 

Nycklar, katter och speglar kan vara otur
Några andra exempel på saker som sägs betyda otur än fredagen den 13 är att lägga nycklar på bordet, att gå under en stege, eller att se en svart katt gå över vägen. En del tror att oturen kan gå att stoppa genom att spotta tre gånger direkt efter att katten gått förbi dig eller att säga; tvi, tvi, tvi. Och den som råkar ha sönder en spegel kan få sju års olycka, enligt gammal tradition.

Vi frågade folk på stan om de tror att de här sakerna betyder otur på riktigt eller om det bara är skrock?

- Nej jag är inte rädd för krossade speglar men jag går inte under en stege, säger en kvinna och en kille säger att han låter bli att lägga nycklar på bordet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".