Laura Miloski som bor i Sao Paulo diskar med mindre vatten.
1 av 2
Laura Miloski som bor i Sao Paulo märker av vattenbristen. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Det är stor vattenbrist i staden San Paolo. En del som bor där tvingas tvätta sig i vattenpölar.
2 av 2
Det är stor vattenbrist i staden San Paolo. En del som bor där tvingas tvätta sig i vattenpölar. Foto: Andre Penner/Rodrigo Abd/TT

Vattnet i Brasiliens största stad håller på att ta slut

"Alla i staden måste spara på vattnet" berättar Laura Miloski i São Paolo
2:04 min

I Brasilien i Sydamerika är det just nu stora problem i staden São Paulo. Det är svår brist på vatten där och de 20 miljoner som bor i staden ska nu bara få vatten två dagar i veckan.

Klicka på texten om du vill läsa mer

São Paulo är Brasiliens största stad. Det finns många fabriker och företag där och 20 miljoner människor bor i staden.

Använder mindre vatten
En av dem som bor i São Paulo är Laura Miloski. Hon berättar om hur hon sparar på vattnet:
- Förut lät jag vattnet rinna när jag diskade. Nu stänger jag av kranen och sparar på vattnet istället. Alla i huset måste spara, det står på en lapp i hissen, säger Laura Miloski. Hon berättar också att hon duschar snabbare, sparar allt vatten som hon tar och använder det igen och så låter hon bli att tvätta bilen.

En sjö har försvunnit
Den som slösar med vattnet i São Paulo kan nu tvingas att betala pengar i böter. För vattenbristen är ett allvarligt problem. De 20 miljoner människor som bor i staden brukar få sitt vatten från en sjö. Men nu har sjön torkat ut. Snart finns det inget vatten kvar där, eftersom det har regnat så lite.

Vatten två dagar i veckan
Det är först nu som politikerna i staden gör något åt vattenbristen. Nu vill de spara in kraftigt på vattnet. Människorna i São Paulo kommer bara att ha rinnande vatten två dagar i veckan.
- Hela stan kommer ju att sluta fungera, säger Laura Miloski.

Fabriker flyttar
På reklambyrån där Laura jobbar planerar de att flytta kontoret till en annan stad på grund av vattenbristen. Det är det också fler företag och fabriker som tänker göra. Så vattenbristen kan göra så att staden förlorar mycket pengar och att människor förlorar sina jobb. Laura Miloski tycker att det är dåligt skött:
- Det är inte klokt att politikerna inte har gjort något åt det här tidigare, nu är det ju försent. Det enda vi kan göra är att hoppas på regn, säger Laura Miloski i São Paulo till Sveriges Radio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".