En stor traktor kör nere i gruvan.
Så här ser det ut i LKAB:s gruva i Kiruna. Foto: TT.

400 jobb försvinner från LKAB

LKAB är ett företag som ägs av staten. De har gruvor vid Kiruna och Malmberget i norra sverige. Cheferna där har nu bestämt att 400 av deras anställda ska få sluta sina jobb.

Klicka om du vill läsa mer!

Personal från LKAB gräver efter järn under marken. Priset på järn har sjunkit. Därför tjänar företaget mindre pengar än tidigare.

Flytta staden
En annan förklaring till den sjunkande vinsten är att en av deras gruvor ligger för nära staden Kiruna. När de gräver under marken ökar risken att delar av staden kan förstöras. Därför ska staden flyttas längre bort från gruvan. LKAB ska nu betala mer pengar för den här flytten än tidigare.

Under oktober till december år 2013 hade LKAB en vinst på nästan 2 miljarder kronor. Under samma månader år 2014 blev vinsten bara 82 miljoner kronor. Så LKAB går fortfarande med vinst, men de tjänar mindre pengar än tidigare.

Cheferna på LKAB vill nu ha färre anställda för de slipper de att betala ut så mycket pengar i löner.

Stänger kontor
De jobb som ska tas bort handlar både om personer som jobbar i gruvorna och om personer som jobbar på kontor. LKAB ska stänga stänga två av sina utländska kontor. Det gäller kontoren i Bryssel här i Europa och Singapore i Asien.

Men de flesta jobben ska försvinna här i Sverige.

Chefernas mål är att 400 jobb ska försvinna till år 2016. En del av jobben kan försvinna när personer går i pension eller slutar frivilligt. Men risken finns också att en del tvingas att sluta sina jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".