Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.
En blond kvinna  i svart kavaj syns på bilden
1 av 4
Ebba Busch Thor är 28 år gammal. Hon är född och uppvuxen i Uppsala. Foto: TT.
Hon har väldigt ljust hår.
2 av 4
Det här är Acko Ankarberg Johansson. Hon kallas ofta bara för Acko Ankarberg. Foto: Jonas Ekströmer på TT.
Han har glasögon och ser glad ut.
3 av 4
Göran Hägglund är partiledare för Kristdemokraterna sedan år 2004. Men nu vill han sluta, Foto: Henrik Montgomery på TT.
Gustaf von Essen är rödhårig och mycket äldre än Ebba Busch Thor.
4 av 4
Det här är Gustaf von essen. När bilden togs år 1998 var han medlem i Moderaterna. Sedan bytte han till Kristdemokraterna. Foto: TT.
Vem blir Kristdemokraternas nya partiledare?

Valet står mellan tuffa Ebba Busch Thor och den mjukare Acko Ankarberg

"Försiktiga politiker brukar få bli partiledare", säger Jenny Madestam
2:25 min

Den 25 april ska kristdemokrater från hela Sverige ha ett stort möte. Då ska de välja en ny partiledare. En expert som heter Jenny Madestam har forskat om vilka som brukar få chansen att bli partiledare. Hon säger att det ofta blir någon som kan hålla ihop partiet och som lyckas hålla sams med de flesta partimedlemmarna.

Klicka om du vill läsa mer!

– Alla partier har ideologiska falanger. Då är det bra om du uppfattas som att du ligger någonstans i mitten.)

Ja, ofta är det försiktiga politiker som blir partiledare, säger Jenny Madestam.

Men Ebba Busch Thor är tvärtom. Hon är känd som en ganska tuff person som även har kritiserat viktiga politiker i sitt eget parti.

Bråk inom partiet
Redan då hon var 22 år gammal blev hon den högsta politiska ledaren i Uppsala kommun. Det jobbet fick hon efter ett politisk bråk med sin partikamrat Gustaf von Essen.

Ebba Busch har också kritiserat Kristdemokraternas högsta ledare, Göran Hägglund. Hon ville att han skulle sluta som partiledare redan för några år sedan.

Däremot har Acko Ankarberg stöttat Göran Hägglund när det var bråk om partiledarjobbet. Många tycker också att Acko Ankarberg verkar lite mjukare till sättet än Ebba Busch Thor.

Det finns vissa skillnader i politiken
Ebba Busch Thor har sagt att Kristdemokraterna borde bli mer marknadsliberala. Med det menar hon att politikerna inte ska lägga sig i ekonomin för mycket. Istället tror hon att ekonomin fungerar bättre om företagen får mer frihet att bestämma själva.

En del experter tror att Acko Ankarberg kanske kan tänka sig lite mer regler kring ekonomin än Ebba Busch Thor.

Kristna högern
Sveriges Radios egen politik-expert Tomas Ramberg säger att Ebba Busch Thor liknar vissa amerikanska politiker:
– Hennes inställning och den inställning som finns bland kristdemokraterna i Uppsala leder tanken till en svensk lightversion av den kristna högern som finns i USA.

Kristdemokraterna är ett parti som säger att deras idéer kommer från den kristna religionen. Bland annat tycker de att familjen är viktig och att föräldrarna ska få chansen att vara hemma mer tid med sina barn.

Partiets framtid är osäker
Många undersökningar visar att Kristdemokraterna riskerar att åka ur Sveriges riksdag. För det är ganska få som kan tänka sig att rösta partiet. Däremot är partiet väldigt populärt i vissa kommuner i Småland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".