Det är massor av blommor och tända ljus vid väggen.
1 av 4
Många lade ner blommor vid synagogan i Köpenhamn. Foto: AP.
Han har glasögon och grått hår.
2 av 4
Det här är den svenske konstnären Lars Vilks. Foto: TT.
Han har mörkt hår och ett kortklippt skägg. Han sitter på en buss.
3 av 4
Det här är en bild på den misstänkte terroristen Omar El-Hussein. Bilden är inte tagen vid terrordåden, utan tidigare. Foto: Dansk polis/AFP/ TT.
Han har täckjacka och en mössa på sig.
4 av 4
Det här är den misstänkte terroristen. Bilden togs av en övervakningskamera i helgen. Foto: polisen i Danmark.
Terrordåden i Köpenhamn

Terroristen Omar El-Hussein kan ha haft medhjälpare

Vår reporter berättar om helgens terrordåd
1:57 min

Under helgen var det flera attacker i Danmarks huvudstad Köpenhamn. Till slut sköt polisen ihjäl Omar El-Hussein, som de tror var terroristen. Sammanlagt dödades 3 personer och 5 poliser skadades.

Klicka om du vill läsa mer!

Det började på lördagen då en man med vapen kom till ett möte om kultur i Köpenhamn. Med på mötet var den svenske konstnären Lars Vilks. Han har tidigare ritat en hund som ska se ut som muslimernas heliga profeten Muhammed. Det har retat upp många muslimer.

Under mötet i lördags var det någon som sköt in i kulturhuset, först genom ett fönster och sedan genom en dörr. En person som bara råkade gå förbi kulturhuset dödades då, men Lars Vilks klarade sig utan skador.

Attacken mot synagogan
Några timmar senare, under natten mellan lördagen och söndagen, attackerades en synagoga. Det är ungefär som en kyrka i den judiska religionen.

En man närmade sig synagogan. Mannen låtsades vara full, men när han kom närmare tog han fram en pistol och så sköt han ihjäl en judisk man som vaktade utanför synagogan.

Det finns vissa grupper som menar att judarna är fiender till den muslimska religionen. En del ger hela det judiska folket skulden för de bråk som pågår mellan det judiska landet Israel och det palestinska folket som ofta är muslimer.

Senare på söndagens morgon började Omar El-Hussein att skjuta mot polisen. Och i den striden blev han själv dödad.

Det kan ha funnits medhjälpare
Polisen tror att det var Omar El-Hussein som ensam sköt vid både kulturhuset och synagogan. Men de tror att han också kan ha haft hjälp av andra, till exempel kan han ha fått hjälp med att skaffa vapen.

Polisen har tagit fast två personer som de mnisstänker ha hjälpt Omar El-Hussein.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".