Han har mörkt hår och ett kortklippt skägg. Han sitter på en buss.
Det här är en bild på den misstänkte terroristen Omar El-Hussein. Bilden är inte tagen vid terrordåden, utan tidigare. Foto: Dansk polis/AFP/ TT.
Terrordåden i Köpenhamn

Omar El-Hussein började som vanlig brottsling innan han blev terrorist

Vår reporter berättar om Omar El-Hussein
2:52 min

En som vet mycket om terrorister är forskaren Hans Brun. Han säger att det är ganska vanligt att terrorister också har begått andra typer av brott, som att stjäla saker eller sälja droger. Även Omar El-Hussein hade varit med i ett vanligt kriminellt gäng innan han blev terrorist. 

Klicka om du vill veta mer!

Den misstänkta mördaren hette Omar El-Hussein. Han var 22 år gammal och född och uppvuxen i Danmark.

El-Hussein har begått brott tidigare
Dansk polis säger att Omar El-Hussein har varit med i ett kriminellt gäng, som begår brott för att tjäna pengar. Han har också huggit ner en ung man med kniv på ett tåg på hösten 2013. Efteråt sa El-Hussein att han var påverkad av drogen hasch och att han kände sig hotad av mannen på tåget.

Polisen tror att Omar El-Husseins tidigare brott inte har haft något med religion att göra. Men terrordåden nu i helgen verkar vara annorlunda. För det verkar som att Omar El-Hussein menade att han kämpade för den muslimska religionen. De som tänker så brukar kallas jihadister.

Många terrorister har varit fattiga
En som vet mycket om terrorister är forskaren Hans Brun. Han säger att det är ganska vanligt att terrorister tidigare i livet har begått vanliga brott, som till exempel att stjäla pengar eller hålla på med droger:
– Just jihadismen har en förmåga att dra till sig unga män som kommer från ganska struliga förhållanden.

Många av de muslimska terroristerna har alltså haft det svårt i livet. En del har haft svårt att få jobb, varit fattiga eller känt sig utanför samhället.

Fast Hans Brun menar att arbetslöshet och fattigdom inte räcker som förklaringar:
– Det är inte utanförskapet i sig som är den utlösande faktorn. Terrorismen måste förklaras på andra sätt, säger Hans Brun.

Det finns vissa folkgrupper här i Europa som är väldigt fattiga, men som ändå inte blir terrorister, säger Hans Brun:
– Det finns inga romska självmordsbombare eller terrorgrupper. Ändå är romerna den mest marginaliserade gruppen i Europa idag.

Religiösa förklaringar till terrorismen
Hans Brun säger att det finns förklaringar till terrorismen som handlar om helt andra saker än fattigdom. Han säger att de som blir terrorister faktiskt tror att det som de gör är någonting bra. Till exempel kan de på allvar tro att det är rätt att använda våld för att kämpa för sin religion:
– Det är en ideologi som drar till sig folk och som har en vissa social acceptans hos vissa människor.

Ja, de som blir terrorister känner ofta att de har stöd av andra personer som tänker och tycker likadant. Det sa forskaren Hans Brun som arbetar vid försvarshögskolan i Stockholm och det brittiska universitetet King's College i London.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".