Jehoshua Kaufman. Foto: Agneta Nordin.
1 av 2
Jehoshua Kaufman. Foto: Agneta Nordin.
Köpenhamnare lämnar blommor utanför synagogan i Köpenhamn där en ung man sköts till döds i terrorattentaten i helgen. Foto: Rumle Skafte/TT
2 av 2
Köpenhamnare lämnar blommor utanför synagogan i Köpenhamn där en ung man sköts till döds i terrorattentaten i helgen. Foto: Rumle Skafte/TT
Terrordåden i Köpenhamn

Svenska judar oroas efter terrorattacken i Danmark

" Det här påverkar våra liv och oron för framtiden" säger Jehoshua i Malmö
1:24 min

En av dem som mördades i Köpenhamn i helgen var en judsik man. Han stod utanför en synagoga, en religiös plats för judar, när han sköts ihjäl. Attackerna i Köpenhamn har skrämt många svenska judar.

Klicka på texten för att läsa mer

Bara några mil från Danmarks huvudstad Köpenhamn ligger staden Malmö i södra Sverige. De två judiska församlingarna i Malmö och Köpenhamn har ofta kontakt med varandra. Jehoshua Kaufman, är ordförande för den judiska församlingen i Malmö. Han är oroad efter attacken i Köpenhamn:
- Det här är förfärligt. Det påverkar vårt dagliga liv som judar. Det påverkar vårt sätt att se på oss själva och vår oro inför framtiden, säger Jehoshua Kaufman.

Vaktar judiska platser
För lite mer än en månad sedan mördades också flera judar i Frankrikes huvudstad Paris. Efter de har judiska platser över hela Europa vaktats extra noga. Den judiska man som sköts i Köpenhamn var utanför synagogans församlingshem för att vakta det när han sköts ihjäl.

Finns en oro i Malmö
I Malmö har judar länge känt sig hotade och flera har flyttat därifrån. En del kanske inte vågar visa öppet att de är judar, av rädsla för att råka illa ut. Den rädslan har nog blivit större nu efter terrorattacken i Köpenhamn säger Jehoshua Kaufman:
- Det finns en jättestor oro för hur vi ska kunna upprätthålla våra traditioner och våra relationer, säger Jehoshua Kaufman.

Stänger i Stockholm
I Stockholm har den judiska församlingen bestämt sig för att stänga och ställa in det som de hade planerat de närmaste dagarna, av rädsla efter det som hänt i Köpenhamn. Men så kommer inte den judiska församlingen i Malmö att göra:
- Vi kommer inte att ställa in några aktiviteter eller någon verksamhet. Vi tycker att det skulle vara att ge de här mördarna någon form av credit, att de lyckas skrämma oss, säger Jehoshua Kaufman som är ordförande för den judiska församlingen i Malmö.

På P4Stockholms sida kan du läsa mer om hur svenska judar har reagerat efter attacken i Köpenhamn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".