Det är dimma och snö på grenarna. Två soldater röker.
1 av 2
De här soldaterna slåss för den armé som Ukrainas regering har. Foto: AP/TT.
Ukraina ligger mellan EU och Ryssland.
2 av 2
Ukraina ligger mellan EU och Ryssland. Ukraina är det gröna på kartan. Karta: Wikimedia Commons.

Kriget fortsätter i Ukraina

De politiska ledarna från länderna Ukraina och Ryssland lovade varandra att det skulle bli en paus i kriget i östra Ukraina. Den här vapenvilan skulle börja på söndagen. Trots det fortsatte striderna idag vid staden Debaltseve.

Klicka om du vill läsa mer!

Förra året startade ett uppror i östra Ukraina. Upprorsmännen säger att den östra delen av landet borde bli mer självständig eller att den skulle bli en del av grannlandet Ryssland. Många i östra Ukraina pratar det ryska språket och känner sig som ryssar.

Regeringen i Ryssland säger att de inte har något med kriget att göra. Men många experter säger ändå att Ryssland har skickat vapen och soldater till Ukraina, för att hjälpa upprorsmännen.

Debaltseve är viktigt
Vissa delar av östra Ukraina kontrolleras av upprorsmän, men just Debaltseve kontrolleras istället av regeringens soldater. Det är lugnt på de flesta platser efter vapenvilan. Däremot fortsatte striderna just vid Debaltseve.

Genom Debaltseve går en viktig väg och en järnväg. Det blir svårt för upprorsmännen att resa mellan olika delar av östra Ukraina om de inte kan åka genom Debaltseve. Det är därför upprorsmännen gärna vill ta över den här staden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".