Ukraina
1 av 2
Foto: TT
Ukrainsk militär på vägen mellan staden Dabeltseve and Artemivsk. Foto: Petr David Josek/TT
2 av 2
Ukrainsk militär på vägen utanför staden Dabeltseve. Foto: Petr David Josek/TT

Många har det svårt i den ukrainska staden Debaltseve

Hör Maria Persson Löfgren berätta om situationen i staden Debaltseve
0:29 min

I mer än ett år nu har det varit krig i Ukraina i Östeuropa. För några dagar sedan lovade de som strider i östra Ukraina att de tillfälligt skulle sluta slåss mot varann och ha vapenvila. På många platser i östra Ukraina har det blivit lugnare, men inte i staden Debaltseve. Där är det fortfarande stora strider och de som bor där har det mycket svårt.

Klicka på texten för att läsa mer

Varken upprorsmännen eller Ukrainas regeringssoldater vill ge upp makten om staden Debaltseve. Det pågår fortfarande hårda strider där. Det är farligt för vanliga människor att gå ut i staden. Nyhetskanaler berättar att det ligger dödade människor på gatorna som ingen vågar hämta och begrava på grund av striderna.

Varken el eller vatten
Sveriges Radios utrikesreporter Maria Persson Löfgren berättar att människorna som bor i staden har det mycket svårt:
- Det finns kanske mellan 1000 och 2000 vanliga människor i den här staden, som fullständigt beskjuts dag och natt. Det man vet är att det bara finns en väg in i staden och att människor inte kan lämna det här området. Varken el eller vatten fungerar i Debaltseve och det är fruktansvärda strider. Soldater och upprorsmän skjuter utan urskiljning, de förstör alla byggnader, byggnader står i brand och människorna som är kvar där sitter i skyddsrum och bara väntar, säger Maria Persson Löfgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".