Nerikes Allehanda. Foto: Malin Holmberg/Sveriges Radio Örebro.
Nerikes Allehanda. Foto: Malin Holmberg/Sveriges Radio Örebro.

Bombgruppen kontrollerade brev som tidning fått till Lars Vilks

Tidningen Nerikes Allehanda i Örebro har fått ett misstänkt brev skickat till sin redaktion. Brevet är adresserat till konstnären Lars Vilks. Många är arga på honom eftersom han har ritat en hund som skulle se ut som muslimernas heliga profet Muhammed.

I helgen sköts 3 personer till döds i Danmark. Det började med att någon sköt rakt in i ett hus där konstnären Lars Vilks var med på ett möte.

Nerikes Allehandas tidningschef heter Katrin Säfström. Hon blev misstänksam när brevet kom till Lars Vilks idag.

– Vi vet ju inte alls vad det innehåller, men det är inte bara vanliga papper utan någonting annat. Så vi kontaktade polisen i förmiddags, som har gjort en första säkerhetsinspektion och tillkallat bombgruppen från Stockholm för att ta bort brevet från våra lokaler.

Hur är stämningen på redaktionen just nu?

– Jag tycker den är god. Det finns ett lugn, men samtidigt tror jag att människor tycker att det är väldigt obehagligt att det händer sådana här saker. Men vi vet inte vad som finns i brevet, det kan vara ett helt oskyldigt brev från någon som tror att man ska kunna få tag på Lars Vilks via oss, säger hon.

Nerikes Allehanda är en av de tidningar som har publicerat bilden av profeten Mohammed som hund. Efter det kom mordhot mot tidningens chefredaktör och mot Lars Vilks.

Vid 16.30 idag hade bombgruppen titta på brevet. Det var ingenting farligt i brevet. Det var lite papper och ett mynt. Polisen tror att det var meningen att myntet skulle användas till att köpa ett frimärke, så att Lars Vilks kunde svara på brevet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".